heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Wikipedia
30 augustus 2022 | Erik-Jan Berends

Yvonne van Mastrigt wordt waarnemend burgemeester van Olst-Wijhe

Commissaris van de Koning Andries Heidema stelt Yvonne van Mastrigt per 5 september aan als waarnemend burgemeester van Olst-Wijhe. Deze tijdelijke benoeming sluit aan op het vertrek van burgemeester Ton Strien. De beëdiging vindt binnenkort plaats op het provinciehuis in Zwolle.

Yvonne van Mastrigt (57 jaar) is een doortastend bestuurder. Zij was in de periode 2004-2012 burgemeester van achtereenvolgens de gemeenten Winsum en Hoogezand-Sappemeer. Daarna werd ze gedeputeerde voor de PvdA in Groningen. De afgelopen zes jaren heeft ze haar ervaring ingezet als waarnemend burgemeester, in verschillende gemeenten in ons land.

Netwerk

Ze begon haar arbeidzame leven na het voltooien van haar studie Nederlands Recht. Yvonne was onder meer werkzaam bij de gemeentepolitie Rotterdam en Utrecht en als bedrijfsjurist bij de N.V. Nederlandse Spoorwegen. Politiek bestuurlijk deed ze haar eerste ervaring op als voorzitter van het Rotterdamse stadsdeel IJsselmond. Yvonne was achtereenvolgend waarnemend burgemeester in Hoorn, Stichtse Vecht, Stadskanaal en Woudenberg. Ze brengt een groot netwerk mee en is bestuurlijk onder meer actief als voorzitter van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw.

Besluit

Met een onlangs gestart nieuw college en een in het voorjaar geïnstalleerde nieuwe gemeenteraad heeft de gemeente baat bij een ervaren burgemeester. Commissaris van de Koning Andries Heidema heeft daarom besloten om Van Mastrigt aan te stellen als waarnemend burgemeester voor de tijd dat de burgemeesterspost vacant is. Het besluit om een waarnemend burgemeester te benoemen is in goed overleg tot stand gekomen met de fractievoorzitters uit Olst-Wijhe.

Waardering

“Ik heb waardering voor de wijze waarop Yvonne van Mastrigt zich de afgelopen jaren in meerdere gemeenten in het land heeft ingezet als waarnemend burgemeester, ze weet zich goed in te leven in wat nodig is in het gemeentebestuur’, aldus Heidema. “De ambtsuitoefening is de komende tijd, ook tijdens de zoektocht naar een Kroonbenoemde burgemeester bij haar in goede handen. Ik waardeer het zeer dat zij dit voor de gemeente wil doen en wil aanblijven totdat een opvolger het stokje kan overnemen.”

Vacature

De Commissaris van de Koning verwacht eind 2022 met de gemeenteraad te beginnen met de procedure voor een nieuwe burgemeester. Daarvoor worden de wensen vanuit de raad vastgelegd in een profielschets. Daarna wordt de vacature opengesteld en kunnen belangstellenden solliciteren. Olst-Wijhe kan dan waarschijnlijk rond de zomer van 2023 de nieuwe burgemeester verwelkomen.


Foto's