heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Jan van Aefst
15 februari 2022 | Erik-Jan Berends

Xena Wimmenhoeve ontvangt koninklijke onderscheiding

Burgemeester Ton Strien heeft dinsdagavond een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan paralympisch kampioen Xena Wimmenhoeve. Haar vader Henk speldde haar de onderscheiding op.

Xena won tijdens de Paralympische Spelen, die afgelopen zomer in Tokyo werden gehouden, een gouden medaille met het Nederlands rolstoelbasketbalteam.

Alle Nederlandse medaillewinnaars van deze Paralympische Spelen die voor het eerst een gouden plak behaalden, zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In september 2021 kreeg een groot aantal van hen de koninklijke onderscheiding uitgereikt door voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis. Paralympiër Xena Wimmenhoeve, nu woonachtig in Papendal, koos er echter voor de onderscheiding in ontvangst te nemen van burgemeester Strien van ‘haar’ gemeente Olst-Wijhe. Vanwege het drukke trainings- en wedstrijdschema van Xena en door coronaregels moest de uitreiking worden uitgesteld.

Debuut

Xena Wimmenhoeve maakt al vier jaar deel uit van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Vijf jaar geleden is zij op Papendal gaan wonen en trainen. Onder leiding van Irene Sloof traint zij, als topsporter met een A-status, 20 tot 24 uur per week. In 2017 maakte Xena haar debuut in het Nederlands team tijdens het Europees Kampioenschap op Tenerife. Het team werd destijds kampioen. Daarna volgden het wereldkampioenschap in 2018 in Hamburg en het Europees kampioenschap (Rotterdam) in 2019 en in 2021 (Madrid). In 2024 weer meedoen aan de Paralympics in Parijs is haar streven.

 


Foto's