heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Gerben Rink
10 december 2021 | Erik-Jan Berends

Wijhese producent Ferdi Çelik scoort met film ‘Quarterlife Cruisers’

De Zwolse Klub Karmijn heeft met haar debuutfilm ‘Quarterlife Cruisers’ tijdens het 48 Hour Film Festival Eindhoven 2021 tien awards en vier nominaties ontvangen. De film van Willemijn de Jonge en Karlijn Koel is uitgeroepen als ‘Best film’ en gaat daarmee naar het internationaal wereldfinale ‘Filmapalooza’ in Washington. Producent en productieleider is Ferdi Çelik, geboren en getogen in Wijhe.

Die finale is van 9 tot en met 12 maart 2022. Klub Karmijn maakt daar kans om officieel geselecteerd te worden voor het internationale filmfestival in Cannes. Klub Karmijn bestaat uit Willemijn de Jonge en Karlijn Koel, twee actrices met een grote liefde voor het vertellen van verhalen. Ze zijn geen starters, maar wel een beginnend gezelschap in Zwolle dat zich richt op het maken van zowel film- als theaterproducties. De twee maken tragikomische films en voorstellingen met herkenbare thema’s die op een vervreemde manier worden verteld en zo het publiek verrassen, prikkelen en verwonderen.

Vriendinnen

‘Quarterlife Cruisers’ is een tragikomische film met een duur van zeven minuten en gaat over twee vriendinnen van midden dertig, Wendy en Karin. Ze staan op het punt om hun tienerjaren te herbeleven bij een rockconcert van hun favoriete rockband van vroeger als ze besluiten om het vanavond nog iets spannender te maken. Ze ontmoeten de achttienjarige Anton die hen weer jong laat voelen. ‘Stap maar in!’ en daar gaan ze: twee opgedofte glamrock chicks en een jonge gast die zo cool mogelijk wil overkomen. Het is zoals vroeger: zorgeloze lol, puberale seksuele spanningen, fantaseren over drugs en de zinderende belofte van één hele wilde avond. Of toch niet? De film wordt ook ingezonden naar diverse (inter-) nationale filmfestivals.

Acteerwerk

Lisette Vlassak en Ramon Etman, juryleden van het Eindhovense filmfestival, zijn enthousiast over de film. “Het is een ontzettend onderhoudende en voor velen herkenbare uitvoering van een Road Movie. Op alle fronten herken je niet alleen het talent, maar ook de kunde van alle specialismen. De film heeft het kenmerk van een echte maker. Het acteerwerk van de hoofdrollen is goed, maar de bijrol van die jongen wordt heel goed neergezet en maakt het spel van de hoofdrolspeelsters beter. Het samenspel voelt natuurlijk en dat is heel knap in het ongemakkelijke van het verhaal. De opdracht is omarmd en samengebracht tot een mooi compleet geheel wat getuigt van een puik staaltje regie. Ieder specialisme heeft het beste van zichzelf kunnen laten zien. Deze film laat je glimlachen, maar ook de kijker emotioneel raken.”

Uitdaging

Het 48 hour filmproject is een van oorsprong Amerikaans concept dat door de jaren heen is uitgegroeid tot een wereldwijde wedstrijd voor amateur en professionele filmmakers. In diverse landen organiseren en faciliteren steden deze competities, vaak aansluitend op een filmfestival. In Nederland doen onder meer steden als Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Nijmegen en Leeuwarden mee. De uitdaging voor de filmmakers is dat het creatieve proces binnen 48 uur moet plaatsvinden, dus een film schrijven, filmen en editen. Dit alles moet aan de hand van drie onderdelen: personage, attribuut en een zin. Deze krijgen ze van de organisatie. Daarnaast trekken ze aan het begin van de 48 uur twee genres, waarvan ze er minimaal één moeten verwerken. Hiermee wil de organisatie tegengaan dat er ‘vals’ wordt gespeeld.

Randzaken

Het enige wat teams van tevoren kunnen regelen zijn cast, crew, locatie en andere randzaken als catering en materiaal. Wanneer een team wint, wordt de film automatisch onderdeel van de Nederlandse afvaardiging voor het internationale filmfestival Filmapalooza, dit jaar in Washington DC. De beste tien films op Filmapalooza worden daarna ingezonden naar het walhalla van de filmfestivals: Cannes.

Actrice Willemijn de Jonge (1988) woont in Zwolle. Ze is, samen met Karlijn, oprichtster van Klub Karmijn. Karlijn Koel (1988) is regisseuse en actrice en eveneens woonachtig in Zwolle. Ferdi Çelik, geboren in 1987 in Wijhe en daar tot zijn achttiende woonachtig, is producent en productieleider uit Zwolle en is onderdeel van de klub als producent.


Foto's