heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): BNNVARA
5 mei 2022 | Erik-Jan Berends

Wijhese Jolijn Spoelstra straalt vrijdag in het Lagerhuis

Jolijn Spoelstra uit Wijhe is vrijdagavond 6 mei om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2 te zien in het televisieprogramma ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Het debatteam van het Carolus Clusius College (CCC) was tweede geworden in de landelijke finale. Jolijn is gevraagd om aan de finale mee te doen.

‘Op weg naar Het Lagerhuis’ is de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland. De deelnemers zijn geselecteerd via provinciale en landelijke voorrondes. De tien geselecteerde jongeren debatteren op twintigste sterfdag over de erfenis van Fortuyn. Moeten jongeren weer leren om te vechten voor vrede? Krijgt de huidige generatie het slechter dan hun ouders? Is het speelse karakter van seks verdwenen en durven jongeren nog op een onbevangen manier om te gaan met seksualiteit?

Vermoord

De uitzending vindt plaats op een bijzondere dag. Het is op 6 mei exact twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. In een speciaal debat met Fortuynist en Ja21-Tweede Kamerlid Joost Eerdmans discussiëren jongeren over de erfenis van Pim Fortuyn: Is twintig jaar populisme een zegen geweest voor Nederland of juist niet? Voor de tweede keer op een rij wordt het gepresenteerd door Amber Kortzorg. Amber, ook bekend van Kassa: “Het vuur en de overtuigingskracht waarmee deze jongeren hun mening geven, vind ik ongelooflijk. Ze debatteren met het grootste gemak over de meest ingewikkelde thema’s. Dit programma betekent veel voor jonge mensen die zich willen bekwamen in het laten horen van hun stem over relevante maatschappelijke thema’s. En daar lever ik graag mijn bijdrage aan, want jongeren kunnen nooit genoeg gehoord worden in het publieke debat.”

@

Naast de debaters hebben drie jonge speechtalenten na een uitgebreide voorselectie een plek weten te bemachtigen in deze uitzending. om elkaar te corrigeren als dit ter sprake komt. De jury – bestaande uit jongste Tweede Kamerlid van Nederland Habtuma de Hoop, presentatrice Natasja Gibbs en politicologe Julia Wouters – beoordeelt de prestaties van de jongeren en kiest aan het einde van de avond de beste speech en de beste debater.


Foto's