heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Jan Amse
2 mei 2023 | Erik-Jan Berends

Wijhe vierde volop Koningsdag

Koningsdag 2023 is in Wijhe groots gevierd, met dit jaar extra feestelijke jubilea. Het Verenigd Comité Wijhe bestaat 75 jaar, koning Willem Alexander vierde zijn tienjarig jubileum, de Wijhese Harmonie haar 140-jarige bestaan, postduivenverenging De Zwaluw is al honderd jaar actief en het was twintig jaar geleden dat de koninklijke familie Wijhe bezocht tijdens Koninginnedag.

De activiteiten begonnen op woensdag 26 april met de Koningsloop. Met een record deelname van meer dan 520 mensen waaronder veertienb bedrijventeams was de Koningsloop, met nu ook de 10 kilometer er weer bij, een meer dan geslaagd evenement. Koningsdag bracht veel mensen op de been met activiteiten voor jong tot oud. Muziekkorpsen de Wijhese Harmonie en Koninklijk Showkorps Amicitia maakten vanaf 07.30 uur een muzikale rondgang door een groot deel van Wijhe om de inwoners tijdig te wekken voor alle feestelijkheden. Om 10.00 uur was er onder grote belangstelling de traditionele aubade op het Marktplein waar een historische koepeltent was neergezet. Na het lossen van de duiven gaven burgemeester Van Mastrigt en Bernardien Marskamp-van Aperlo (voorzitter van het Verenigd Comité Wijhe) het startsein voor Koningsdag 2023.

Rommelmarkt
De Langstraat en Torenstraat liepen vervolgens snel vol met bezoekers van de Konings-markt en rommelmarkt voor kinderen die ondernemersvereniging Gastvrij Wijhe had georganiseerd. Om 11.00 uur ging in het Langhuus de film ‘75 jaar Verenigd Comité Wijhe’, samengesteld door Gerrit Oosterbroek in première, waarbij ook fotomateriaal was te zien van het koninklijk bezoek in 2003. Deze film was ook te zien op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 april van 12.00 tot 16.00 uur.

Avondprogramma
Mede dankzij het mooie weer waren er meer dan 150 deelnemers voor de fietspuzzeltocht met als startpunt de Nicolaaskerk waar toneelvereniging Tavenu drie voorstellingen gaf. Als decor werd gebruik gemaakt van een traditionele poppenkast die ook in de jaren zestig veel werd gebruikt tijdens voorstellingen op Koninginnedag. Bij de cafés was het al gauw druk en kinderen vermaakten zich ook op de kermis op het Van Dedemplein. Voor aanvang van het avondprogramma in de Nicolaaskerk werden de winnaars van de fietspuzzeltocht bekendgemaakt waarna het Wiejes Kabaret een optreden verzorgde. Met een grandioos vuurwerk vanuit Park het Weijtendaal kwam er een einde aan een zeer geslaagde Koningsdag 2023 in Wijhe.

Taarten
Zaterdag 29 april was er nog de prijsuitreiking van ‘Heel Wijhe Bakt’. Nora Visschers uit Olst won de eerste prijs tot 16 jaar en bij de volwassenen Erna Hemeltjen uit Wijhe. Beide winnaars krijgen een workshop bonbons maken bij Bakkerij Jolink. De bewoners van het Weijtendaal konden na de jurering gaan genieten van heerlijke taarten. De foto’s van Koningsdag zijn te zien op de Facebookpagina van het Verenigd Comité Wijhe en binnenkort op de website van het Verenigd Comité Wijhe


Foto's