heeft u zelf nieuws of tips?

20 maart 2020 | Erik-Jan Berends

Wijhe staat op 13 april centraal in bevrijdingsserie op RTV Oost

RTV Oost zendt een documentaire uit over de bevrijding van Overijssel in zeventien dagen. Op maandag 13 april komt Wijhe aan bod.

De documentaire gaat over de hongerwinter in Wijhe. ‘In de barre winter van 1944/1945 trokken tienduizenden hongerlijdende burgers vanuit het westen naar Oost-Nederland. De tocht was zwaar en zat vol gevaar. Dat weet Ria van Kessel maar al te goed. Op vijftienjarige leeftijd ondernam zij die tocht met haar zus naar Almelo. De gastvrijheid die zij bij haar gastgezin ervoer heeft een diepe indruk op haar gemaakt. Boerderijgezinnen vingen soms maandenlang westerlingen op, onder wie veel kinderen. Ria van Dijk uit Wijhe kan zich dat nog helder voor de geest halen. Haar familie gaf onderdak aan tientallen mensen. Sommige verhalen die zij meebrachten staan nog steeds op het netvlies van Ria gebrand.’

Terugblikken

Als gevolg van de verscherpte maatregelen in verband met het coronavirus is de Vrijheidstour van RTV Oost langs alle activiteiten in de provincie geannuleerd. In plaats daarvan gaat de omroep voor Overijssel van 1 tot en met 17 april terugblikken op de bevrijding van Overijssel, precies 75 jaar geleden, met elke dag een mini-documentaire en een bevrijdingsverslag.

Bevrijding

Elke dag keert de omroep terug naar de oorlogsjaren met een mini-documentaire. Samen met het Historisch Centrum Overijssel verzamelde RTV Oost het afgelopen jaar bijzondere oorlogsverhalen en verfilmde deze. De verschillende verhalen geven een beeld hoe inwoners van Overijssel de Tweede Wereldoorlog destijds beleefden. Daarbij is ook ruim aandacht voor de bevrijding van Overijssel. Kijkers zien en horen elke dag welk stukje van de provincie werd bevrijd en hoe dat in zijn werk ging.