heeft u zelf nieuws of tips?

22 juli 2021 | Erik-Jan Berends

Wijhe krijgt zijn eigen plantenbieb

Voor iedereen die zijn of haar woonkamer en/of tuin groener wil maken, heeft Wietske Boersma een ‘plantenbieb’ geopend. Op de oprit aan de Bereklauw 10 kunnen inwoners hun eigen stekjes of plantjes ruilen voor nieuwe.

 Het idee is simpel en op basis van vertrouwen. Er staat een kastje op de oprit voor het huis. Het kastje zit niet op slot. Iedereen kan er tussen 09.00 en 21.00 uur plantjes of gewortelde stekjes ruilen. “Liefst maximaal twee per keer, zodat er ook voor een andere enthousiasteling een leuk plantje te ruilen blijft”, legt Wietske uit. “Heb je niks te ruilen, dan mag je een kleine donatie achterlaten: net wat je kunt en wilt missen. Je donatie wordt weer besteed aan de plantenbieb, bijvoorbeeld voor de aanschaf van potgrond.”

Gelukkiger

De initiatiefneemster weet wat ze wil met de plantenbieb. “Planten zijn super voor de luchtkwaliteit in huis en maken mensen gezonder en gelukkiger. Voor buiten geldt: een tegel eruit en groen erin. Minder tegels betekent minder wateroverlast en meer groen zorgt voor een betere biodiversiteit en dus voor meer vogels, bijen, vlinders en andere insecten: Bee friendly.”

Kamerplanten

Wie nu naar de bieb gaat, vindt er de kamerplanten Chlorophytum – graslelie, Euphorbia leuconera – Jewel of Madagascar, Hedera – klimop, Kalanchoe daigremontiana -mother of thousands, Pilea- pannenkoekenplantje, Sanservieria – vrouwentong en Scindapsus – drakenklimop. De liefhebbers van tuinplanten zien er de Hosta – hartlelie. Wietske verwacht binnenkort ook de kamerplanten Crassula hottentot, Peperomia rotundifolia, Peperomia argyreia, (watermelon), Herfstanemoon en Alchemilla – vrouwenmantel in het kastje te zetten.