heeft u zelf nieuws of tips?

11 december 2023 | Erik-Jan Berends

Warm voor elkaar helpt mensen met een laag inkomen energie besparen

Door de hoge energiekosten is het voor mensen met een laag inkomen soms moeilijk om rond te komen. Met het project Warm voor Elkaar helpt de gemeente Olst-Wijhe samen met Stichting Goede Buren met kleine energiebesparende maatregelen in huis.

Want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen. Al meer dan 110 huishoudens hebben bezoek gehad van een energiebespaarcoach en een energieklusser. De coach adviseert, de klusser brengt de materialen aan. Denk bijvoorbeeld aan radiatorfolie of tochtstrippen. Zowel het advies als de materialen zijn gratis. De gemeente stelt nu ook een witgoedregeling in voor inwoners die meedoen met Warm voor elkaar.

Apparaten
Oude apparaten, zoals een koelkast, diepvries of wasmachine, gebruiken vaak veel stroom. Dit is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Als de energiebespaarcoach tijdens een huisbezoek ziet dat de bewoner een oude koelkast, diepvries of wasmachine heeft die veel stroom gebruikt, krijgt de bewoner gratis een nieuwe. Als het nieuwe apparaat wordt bezorgd, wordt het oude meteen weer meegenomen. Zo besparen inwoners direct op hun energierekening.

Voedselbank
Warm voor elkaar is bedoeld voor inwoners met een inkomen van maximaal 130 procent van de bijstandsnorm. Inwoners die meer willen weten over Warm voor elkaar of die een vraag hebben voor de energiebespaarcoach kunnen de coaches ook opzoeken in de gemeente. Op 15 december zijn de coaches aanwezig bij de Voedselbank (zowel in het Holstohus in Olst als in het Noaberhuus in Wijhe) en op 16 december tussen 14.00 en 16.00 uur in de winkel van Goede Buren aan de Hendrik Droststraat 22a in Olst.

Ga voor aanmelden en meer informatie naar www.olst-wijhe.nl/warmvoorelkaar.