heeft u zelf nieuws of tips?

3 november 2019 | Erik-Jan Berends

Voormalige woning Joodse familie Aussen in Wijhe krijgt Stolpersteine

Bij de voormalige woning van de familie Aussen aan het Havenpad 22 in Wijhe worden donderdag 7 november om 14.00 uur vier Stolpersteine gelegd.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland Joden en hun bezittingen aangevallen. In aanloop naar de datum van deze Kristallnacht worden donderdag in Wijhe vier Stolpersteine (ook wel bekend als struikelstenen) gelegd als gedenktekens voor de Joodse familie Aussen. De familie is in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd vanuit Wijhe en via Westerbork in 1943 naar Auschwitz gedeporteerd.

Auschwitz

Jakob Aussen, geboren op 26 mei 1894 in Steenderen, is op 17 september 1943 omgebracht in concentratiekamp Auschwitz. Op dezelfde dag ondergingen zijn dochters Anna Sophie Aussen, geboren op 25 mei 1924 in Wijhe en Herta Aussen, geboren op 24 mei 1926 in Wijhe, hetzelfde lot. Jakob’s echtgenote Klara Aussen-Winter, geboren op 19 december 1895 in Hemmerden, overleed op 2 maart 1945 in Auschwitz.

Iedereen is welkom om de plaatsing van de Stolpersteine bij te wonen. Dat gebeurt vóór de voormalige woning van de familie aan het Havenpad 22. In verband met de plechtigheid wordt men vriendelijk verzocht de auto deze middag niet te parkeren in het Havenpad. Nabij gelegen parkeermogelijkheden zijn er bij het gemeentehuis van Olst-Wijhe aan het Raadhuisplein 1 of op het Marktplein.

In Nederland wordt de komende maanden 75 jaar vrijheid gevierd. Onlosmakelijk verbonden met het vieren van onze vrijheid is herdenken.


Foto's