heeft u zelf nieuws of tips?

21 april 2021 | Erik-Jan Berends

VluchtelingenWerk Wijhe, Olst, Marle, Welsum en Wesepe zoekt vrijwilligers

VluchtelingenWerk verwelkomt graag nieuwe vrijwilligers in de gemeente Olst-Wijhe. De landelijke overheid wil dat in 2021 veel statushouders de AZC’s verlaten en hun leven in Nederland gaan opbouwen. VluchtelingenWerk is de officiële partner van de gemeente bij het wegwijs maken van voormalige vluchtelingen in het labyrint van Nederlandse regels, gewoonten en rechten.

Meedoen met VluchtelingenWerk betekent volgens de organisatie afwisselend en veelzijdig vrijwilligerswerk. “Medewerkers ondersteunen een voortdurend wisselende groep van nieuwkomers. Dat gebeurt op praktische wijze, bijvoorbeeld door mensen wegwijs te maken in hun woonomgeving en uit te leggen welke instanties voor hen klaar staan. Dit valt onder de vlag van maatschappelijke begeleiding. Wie net uit een AZC komt, begint bijna letterlijk met niets. De vrijwilligers van VluchtelingenWerk zorgen er dan voor dat statushouders worden aangemeld bij een zorgverzekeraar, energieleverancier, huisarts en andere instanties waar iedereen mee te maken krijgt die in Nederland woont.”

Spreekuur

Er is ook vrijwilligerswerk voor degenen die zich thuisvoelen in een kantooromgeving. Bijvoorbeeld tijdens het spreekuur van VluchtelingenWerk in het Holstohus in Olst, normaal op basis van inloop maar in coronatijd op afspraak. Heel specifiek is de taak voor vrijwilligers die helpen bij gezinshereniging van statushouders die al in Wijhe, Olst, Marle, Welsum of Wesepe wonen. Wie goed overweg kan met procedures en formulieren, kan daarbij helpen.

Kijk voor meer informatie op www.vluchtelingenwerk.nl. Aanmelden per e-mail kan via: olstwijhe@vluchtelingenwerk.nl.

 

 


Foto's