heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Jan van Aefst
25 oktober 2021 | Erik-Jan Berends

Uitverkocht Literair Festival Wijhe 2021 valt in de smaak

De stichting ’De vrienden van de Wijhese bibliotheek’ hadden, in samenwerking met de bibliotheek Salland vestiging Wijhe, voor afgelopen weekend een Literair festival georganiseerd.

In een uitverkochte zaal van het Langhuus werden diverse optredens verzorgd. Centraal stond de schrijver en meesterverteller Jan Brokken. Hij vertelde over zijn boek ‘De Rechtvaardigen’, hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde. Het boek beschrijft het verhaal van Jan Zwartendijk, consul in Kaunas Litouwen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan het begin van de oorlog ontdekte Zwartendijk een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden. Hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Brokken geeft in zijn boek een beeld van een wanhopige tijd. Troubadours Hans Payens en Thom Letteboer omlijstten zijn optreden met muziek.

Gedichten

Ook was er een optreden van Hasan Kaddour. Als vluchteling kwam hij vanuit Syrië in Olst terecht. Hij vertaalde zijn ervaringen als vluchteling en vreemdeling in indringende gedichten. “Het aanwezige publiek was zeer enthousiast. Het was een geweldige avond”, aldus de organisatie.