heeft u zelf nieuws of tips?

16 februari 2019 | Erik-Jan Berends

Tieners worden dit voorjaar tegen meningokokken gevaccineerd

Jongeren, geboren tussen 1 januari en 1 mei 2004 of in de jaren 2001 of 2002 ontvangen vanaf februari een uitnodiging voor een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. Met de slogan ‘Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte’ nodigen het RIVM en GGD IJsselland jongeren uit deze vaccinatie te halen.

Jongeren die geboren zijn in 2003 of 2005 ontvangen later in het voorjaar een uitnodiging voor mei of juni 2019.
GGD IJsselland verzorgt de vaccinatie voor jongeren. Eén prik is voldoende om ten minste vijf jaar beschermd te zijn tegen meningokokkenziekte. De tieners krijgen een paar weken voor hun afspraak een uitnodiging via de post. In de brief staat waar en wanneer ze de prik kunnen komen halen. De vaccinatiedata en locaties van GGD IJsselland staan ook op www.ggdijsselland.nl. Wie niet kan komen op de datum die in de brief staat, kijkt op de website van GGD IJsselland naar een andere datum in zijn of haar gemeente. Ze kunnen dan ook op dat moment komen. Bij de consultatiebureaus is vaak maar weinig parkeerruimte. De GGD adviseert iedereen daarom lopend of op de fiets te komen en niet te vergeten een ID mee te nemen.

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel gaan zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal wordt men niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan men in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.

Jongeren ontvangen een uitnodiging en een informatiefolder op hun huisadres. Op de website van het RIVM www.deelditnietmetjevrienden.nl staan informatie, interviews en verhalen van jongeren en ouders die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten. Op de website www.jouwggd.nl kunnen jongeren (anoniem) chatten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Wie meer wil weten over deze ziekte en de vaccinaties vindt op www.deelditnietmetjevrienden.nleen handig overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden.

 


Foto's