heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Bob Bronshoff
14 januari 2021 | Erik-Jan Berends

Talkshow moet helpen taboe op zelfmoord te doorbreken

GGD IJsselland brengt op 18 januari – Blue Monday – in een online talkshow de documentaire ‘Waarom niet eerder’ over zelfmoordpreventie. In de studio zijn verschillende gasten aanwezig om over het onderwerp te praten.

De documentaire geeft handvatten om het onderwerp bespreekbaar te maken en is bedoeld voor zowel professionals als iedereen die meer over dit onderwerp wil weten. De talkshow is van 19.30 tot 21.00 uur en te zien via een livestream: https://www.ggdijsselland.nl/suicidepreventie/.

Taboe

Praten over zelfmoordgedachten en –plannen is voor de meeste mensen heel lastig en soms zelfs een taboe. Martine Peppelenbos, projectleider ‘Zelfmoord? Praat erover!’ bij GGD IJsselland: “Vaak heeft de omgeving van iemand die worstelt met nare gedachten al langer in de gaten dat het niet goed gaat met hem of haar. Bekend is dat praten helpt om de eenzaamheid te doorbreken en dat dat zelfs een enorme opluchting kan zijn.”

Gasten

Aan tafel deze avond zitten onder meer Anneke Bloemen die haar dochter verloor aan zelfdoding, Harry Siebring-Quist over onder meer de LHBTI-doelgroep en Jessica Kleve, die in 2012 een zelfmoordpoging ondernam. De avond wordt muzikaal bijgestaan door Paul de Munnik en gepresenteerd door Boudewijn Koops.

Professionals

De film is gemaakt in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie en is tot stand gekomen dankzij de bijdrage van professionals en inwoners die met het onderwerp te maken hebben. Peppelenbos: “We wilden een film maken om het onderwerp bespreekbaar te maken binnen ziekenhuizen, maar gaandeweg werden het doel en het publiek steeds breder. De bereidheid om mee te werken, was enorm. Dat was voor ons een bevestiging dat zelfmoordgedachten en het taboe erop om erover te praten aandacht verdient. Nu!”

Informatie

Meer informatie over het onderwerp zelfmoordpreventie is te vinden op https://www.ggdijsselland.nl/suicidepreventie/. Hier is op maandag 18 januari om 19.30 ook de uitzending te volgen.