heeft u zelf nieuws of tips?

10 april 2019 | Erik-Jan Berends

Stoel van de Toekomst krijgt vaste plek in raadzaal Olst-Wijhe

Wethouder Marcel Blind heeft op maandag 8 april de Stoel van de Toekomst overhandigd aan burgemeester Ton Strien, voorzitter van de gemeenteraad. Hiermee krijgt de Stoel van de Toekomst een vaste plek in de raadzaal van Olst-Wijhe.

“De stoel staat symbool voor de toekomst. De toekomst krijgt op deze manier een stem in elke beslissing die de gemeenteraad neemt. Door de stoel letterlijk aan te schuiven, werkt deze als herinnering voor de raadsleden”, aldus de gemeente in een persbericht.

De gemeente Olst-Wijhe ontving de Stoel van de Toekomst van ROVA. ROVA ontwierp de stoel voor alle 23 aangesloten gemeenten. De stoel onderstreept de duurzame gedachte, want het frame is gemaakt van hout afkomstig van zieke essen die gerooid moesten worden en hiermee een tweede leven krijgen. In de zitting is ‘afval’ getransformeerd tot grondstof. ROVA gelooft dat afdanken verleden tijd is en hergebruik de toekomst heeft. Het ontwerp is van Binthout en is uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedere stoel heeft een unieke uitstraling.

“De stoel kan inspireren, een plek ter overdenking bieden of symbool staan voor de volgende generatie”, aldus de gemeente. “Want de jeugd is afhankelijk van een gezonde planeet. Gemeenten, provincies en Rijk hebben de taak om te zorgen voor die leefbare aarde. Dat is technisch en financieel mogelijk, er moeten alleen wel de juiste of andere beslissingen worden genomen. Om dit te stimuleren is een symbool nodig: de Stoel van de Toekomst. Door deze aan te schuiven wordt er altijd gedacht aan het belang van een duurzame wereld van morgen.”

De Stoel van de Toekomst is een initiatief van voormalig D66-politicus Jan Terlouw in samenwerking met meerdere organisaties. Het doel is dat de Stoel van de Toekomst uiteindelijk ook een plek krijgt in de Tweede Kamer.

 


Foto's