heeft u zelf nieuws of tips?

14 maart 2024 | Erik-Jan Berends

Stichting Goede Buren Olst wint Kringlogo-prijs

Tijdens een feestelijke uitreiking heeft Stichting Goede Buren Olst de Kringlogo-prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief 2024 van Overijssel in ontvangst mogen nemen. Deze erkenning, een initiatief van Natuur en Milieu Overijssel, is ook dit jaar weer een mijlpaal tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Het initiatief ontving een circulaire wisseltrofee, gemaakt van resthout, als symbool van haar toewijding aan de circulaire samenleving. Bovendien mag de stichting een jaar lang trots het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo dragen als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving.

Winkelruimte
Van alle inzendingen viel Stichting Goede Buren Olst in Overijssel extra op in de ogen van de jury. De stichting huurt een winkelruimte in Olst waar verschillende initiatieven elkaar versterken: een Soepcafé, een Repaircafé, een tweedehands kleding- en speelgoedzaak voor een goed doel en een goedbezochte stamtafel, een verkooppunt voor biologische groente uit de buurt, verpakkingsloos winkelen van droogwaren, Energieadvies, Rok ’n Ruil (kledingruil) en meterverhuur aan lokale hobbyisten en producenten die hun duurzame producten ‘zonder kilometers’ willen verkopen.

Creativiteit
Stichting Goede Buren Olst kenmerkt zich door haar creativiteit. Doordat alles in de ruimte op wielen staat, kan de ruimte op veel verschillende manieren worden benut. Zo kunnen de verschillende circulaire initiatieven zonder moeite worden gecombineerd. Zo’n zestig vrijwilligers zijn er actief. De winnaar van vorig jaar, LETS Zwolle Ruilkring, droeg de wisseltrofee overgedragen aan Stichting Goede Buren Olst. Paul Hendriksen en Martha Beeker namen de trofee in ontvangst.

Bekroning
Martha Beeker en Paul Hendriksen zijn blij met de erkenning: ‘Na een periode van opbouwen zijn we nu initiatief dat zijn waarde echt bewezen heeft en daar zijn wij supertrots op. We zijn als initiatief nu volwassen. Ook de grote groep mensen die hierbij betrokken is en het draagvlak in het dorp en daarbuiten. Het is mooi om het op deze manier publiciteit te geven en een bekroning voor de vrijwilligers die alles draaien. Zonder deze mensen kan het niet”, zeggen zij namens het initiatief.

Inspireren
Het Kringlogo, een onderscheiding die een jaar lang wordt gedragen, kan Stichting Goede Buren Olst helpen om anderen te inspireren en aan te moedigen om ook circulaire initiatieven te ontplooien. De Natuur en Milieufederaties hebben dit logo speciaal ontworpen om het winnende burgerinitiatief te eren en anderen aan te moedigen hetzelfde pad te bewandelen. Onder de genomineerden van dit jaar waren ook diverse andere initiatieven te vinden, zoals een Repair Café, woondeelconcept, een kledingbieb en een weggeefwinkel. Een mooie verzameling van initiatieven die Overijssel dichterbij een circulaire samenleving brengen.

Beweging
De omslag naar een circulaire economie vraagt volgens NMO om een actieve deelname van burgers. “Het is een beweging die gedreven wordt door mensen die niet wachten op verandering, maar deze zelf tot stand brengen. Gelukkig telt Overijssel al veel van deze circulaire burgers, waarvan sommigen hun eigen burgerinitiatieven hebben opgezet. Met behulp van bijvoorbeeld het Servicepunt Circulair kunnen consumenten en ondernemers ook de stap zetten binnen deze circulaire beweging.”

Voor meer informatie over Stichting Goede Buren Olst en haar circulaire initiatief, bezoek Goede Buren (goede-buren.nl) of neem contact op met Martha Beeker goedeburenolst@gmail.com


Foto's