heeft u zelf nieuws of tips?

31 oktober 2019 | Erik-Jan Berends

Schone Rivieren zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar plastic afval langs de IJssel

Schone Rivieren zoekt vrijwilligers die mee willen doen aan een grootschalig ‘citizen science’ (=burgerwetenschap) onderzoek naar plastic afval langs de IJssel. Afval opruimen alleen is volgens de organisatie niet voldoende. “Door het afval langs de IJssel in kaart te brengen, kan het probleem bij de bron worden aangepakt. Zo dragen de citizen scientists bij aan plasticvrije rivieren in 2030.” Het onderzoek is een initiatief van Schone Rivieren, een samenwerking tussen IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.

Uitbreiding 

Sinds 2017 controleren citizen scientists het afval langs de Maas en de Waal. Zo’n 220 onderzoekers turfden daar vorig jaar 77.000 stukken afval. Vanaf het voorjaar 2020 breidt het onderzoek zich uit naar alle grote rivieren in Nederland, onder andere de IJssel. Het is voor het eerst in Nederland dat er op deze schaal onderzoek plaatsvindt naar rivierafval. De resultaten worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om hun beleid aan te scherpen en zo het probleem bij de bron aan te pakken.

Schone Rivieren

“Er is steeds meer aandacht voor plastic soep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht probleem”, aldus IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee die hun krachten bundelen en hierin verandering willen brengen met ‘Schone Rivieren’. “Samen werken we aan plasticvrije rivieren in 2030. Lees meer over onze aanpak op www.schonerivieren.org“.

Donatie
Afgelopen maart kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. De uitbreiding van zowel de opruim- als onderzoeksacties is mogelijk dankzij deze donatie.

 


Foto's