heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Yasmine Asha
7 mei 2023 | Erik-Jan Berends

Rumah Saya vertelt verhaal Nederlands-Indië in Olst

Na een uitverkochte landelijke tour in 2021 staat Meraki Theaterproducties met haar voorstelling Rumah Saya (Mijn Thuis) op zaterdag 20 mei in het Holstohus in Olst. Rumah Saya is een intrigerende muziektheatervoorstelling met en over de overlevenden en nazaten van de koloniale periode en schetst een beeld van hoe het leven in Nederlands-Indië waarschijnlijk is geweest.

Voorafgaand aan de voorstelling verzorgt Olstenaar en gastkok Peter Saris in samenwerking met Eetkamer ‘Hier is ut’ een Indisch buffet. Een combiticket (inclusief buffet) is te verkrijgen via www.rumahsaya-mijnthuis.nl. Het verhaal Rumah Saya wordt verteld aan de hand van de zoektocht van Kim Pendjol, Lienke Iburg en Elise Doll, naar de geschiedenis en het leven van hun voorouders. “Mijn opa heeft, net als vele anderen, altijd gezwegen over het leven in voormalig Nederlands-Indië. Ik wist waar hij vandaan kwam en dat hij in een Jappenkamp heeft gezeten, maar verder werd er niet over gesproken. Ook op school was er weinig aandacht voor dit deel van de geschiedenis”, aldus Doll, tevens producent van de voorstelling.

Rumah Saya – Mijn Thuis
Aan de hand van historische documenten, verhalen, boeken en veldonderzoek in Indonesië laten Pendjol, Iburg en Doll in deze voorstelling zien hoe zij proberen te achterhalen wie hun voorouders waren en wat zij hebben meegemaakt in de voormalige Nederlandse kolonie en de repatriëring naar Nederland. Een zoektocht naar familie en identiteit waarbij de toeschouwer wordt meegenomen in het dagelijks leven van toen en nu. Tijdens Rumah Saya worden de zintuigen geprikkeld met muziek, geluiden, geuren en smaken. Om een diverse kijk op deze geschiedenis te geven worden er verschillende invalshoeken belicht aan de hand van (video-) beelden en geluidsfragmenten van diverse generaties. Aan het einde van de voorstelling is er een gesprek tussen de spelers, de producent en het publiek.

De voorstelling op zaterdag 20 mei in het Holstohus in Olst begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Tickets (ook voor het Indisch buffet) zijn verkrijgbaar via www.rumahsay-mijnthuis.nl.