heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Erik-Jan Berends
2 september 2019 | Erik-Jan Berends

Rondje-Pontje is extra feestelijk op Open Monumentendag Olst-Wijhe

Sfeer proeven in historische gebouwen onder het genot van presentaties, rondleidingen en een drankje. Dat kan voor het eerst sinds jaren weer op Open Monumentendag in de gemeente Olst-Wijhe.

’t Olster Erfgoed en Lions Olst-Wijhe hebben een programma samengesteld, gekoppeld aan de nieuwe fietsroute Rondje-Pontje. Het onlangs geopende fietsrondje Olst-Wijhe-Heerde gaat langs prachtige monumenten in de kernen en het buitengebied. Diverse eigenaren langs de route hebben hun panden op zaterdag 14 september opengesteld voor het publiek. Zo kunnen bezoekers in Olst kasteel de Haere bezichtigen, de voormalige directeurswoning van vleesfabriek Olba aan de Aaldert Geertsstraat (rondleiding om 10.00, 12.00 en 14.00 uur) en – voorzien van een drankje – slijterij de Dom. En vergeet niet te stoppen bij de Hof van Duur.

Het Wijhes Museum doet op de huidige locatie aan de Kerkstraat voor de laatste keer mee aan Monumentendag, want het voormalige woonhuis van de slagersfamilie Meester wordt volgend jaar verbouwd tot appartementencomplex. Om 10.00 uur is in de Nicolaaskerk de presentatie van een boekje over havezaten in Olst-Wijhe met bijbehorende fietstocht, geschreven door Ton Keesom.

Op IJsselhoeve de Bissemshofstede aan de Marledijk 33 houdt historicus Ewout van der Horst om 11.00 en 14.00 uur een lezing over het boerenleven in de IJsselstreek op basis van zijn laatste uitgave Boerenknecht op de Bissemshofstede. Aansluitend kan de boerderij worden bezichtigd.

Enthousiastelingen kunnen het rondje op de linker IJsseloever voortzetten en meegenieten van het culturele programma Heisa in Heerde met muziek, theater en dans op op diverse locaties in het centrum van Heerde. Het fietsboekje Rondje-Pontje is voor 2 euro te koop bij deelnemende monumenten.

Zie voor nadere informatie en meer opengestelde monumenten https://www.openmonumentendag.nl/

 


Foto's