heeft u zelf nieuws of tips?

11 maart 2022 | Erik-Jan Berends

Rebecca Blind (20): ‘Superbelangrijk dat ook de jongeren gaan stemmen’

Rebecca Blind is met haar twintig jaar het jongste lid van Gemeentebelangen Olst-Wijhe en nummer 17 op de kieslijst. Ze krijgt komende week de sleutel van haar woning aan de Beatrixlaan in Wijhe en daarmee wordt ze een trotse inwoonster van Wijhe. Ze vertelt graag meer over zichzelf en haar maatschappelijke betrokkenheid.

“Ik heb ervoor gekozen om al jong zelfstandig te gaan wonen. Ik heb een vaste baan bij een energiebedrijf maar kon niet aan reguliere en vaste woonruimte komen. Steeds tijdelijk huren op een andere plek is even leuk maar na drie keer verhuizen wil je wel een keer vastigheid. Het is niet alleen het gebrek aan goedkope en kleine woningen, ook de financiering is voor jongeren een probleem. Het systeem van huursubsidie klopt gewoon niet voor jongeren omdat je 23 moet zijn om voor alle woningen in aanmerking te komen. Voor een hypotheek kan ik ook niet aankloppen bij een bank bijvoorbeeld. Kortom, wonen en de betaalbaarheid ervan houden mij bezig.”

Stemgedrag

“Ik ga bijvoorbeeld naar bijna alle woonprotesten die in Nederland worden georganiseerd om ‘Den Haag’ duidelijk te maken dat het anders moet. Ook ben ik het stemgedrag van alle politieke partijen gaan volgen om erachter te komen waar ze nu echt voor staan. En tenslotte ben ik lid geworden van Gemeentebelangen Olst-Wijhe omdat ze echt onafhankelijk zijn van de partijen in Den Haag die ons jongeren steeds niet willen helpen. Ik ben nog jong en moet nog veel leren van hoe politiek werkt, maar het is gewoon belangrijk om zelf iets te doen. Ook in je eigen gemeente.”

Aandachtspunten

“Ik heb nog aandachtspunten genoeg. Ik kan een heleboel zaken opnoemen waarvan ik vind dat ze veranderd moeten worden. Maar de belangrijkste voor jongeren is toch wel voldoende betaalbare woningen. Betaalbaar in de zin dat je er met twintig jaar ook voor in aanmerking komt. Daarover zou ik bijvoorbeeld wel eens met Salland Wonen willen praten. Ook moet het minimumloon omhoog. Waarom krijg je niet betaald voor wat je kunt in plaats van hoe oud je bent? Je prestatie wordt immers toch niet bepaald door je leeftijd? Verder moeten jongeren kunnen uitgaan en feesten, onze Sallandse cultuur is belangrijk, daarom sta ik helemaal achter het verkiezingsprogramma van Gemeentebelangen waarin ook veel aandacht is voor onze cultuur en gewoonten.”

 

 


Foto's