heeft u zelf nieuws of tips?

1 mei 2020 | Erik-Jan Berends

RBT: ‘Samen vullen we de anderhalvemetersamenleving in’

Mét de samenleving uitzoeken hoe we de anderhalvemetersamenleving op een veilige manier vorm kunnen geven: dat is het speerpunt van de burgemeesters in het Regionale Beleidsteam (RBT) van Veiligheidsregio IJsselland.

En langzaam maar zeker worden hierin al kleine stapjes gezet. Sinds woensdag 29 april is de vernieuwde noodverordening ook in de regio IJsselland van kracht. En dat betekent voor onze regio dat kinderen tot en met 12 jaar georganiseerd en onder begeleiding buiten mogen sporten, dat jongeren van 13 tot en met 18 jaar georganiseerd en onder begeleiding buiten mogen sporten mits zij anderhalve meter in acht nemen en dat de kinderopvang en het basisonderwijs weer openen.

Inspanning

En dat vergt een inspanning van iedereen die hierbij betrokken is. Voorzitter Veiligheidsregio Peter Snijders: “We zien in onze regio dat bedrijven en instellingen samen met gemeenten zoeken hoe we op een veilige manier de anderhalvemetersamenleving invulling kunnen geven. Vanuit verschillende kanten worden inspanningen geleverd om de kinderen en jongeren weer aan het sporten en naar school te kunnen laten gaan. Dat gaat niet vanzelf en daar komt veel bij kijken. Ik vind het mooi om te zien hoe die verantwoordelijkheid met veel energie wordt opgepakt.”

Stappen
Ook in de recreatieve sector is iets meer ruimte gekomen. Sinds vorige week mogen campings weer open voor kampeerders die compleet zelfvoorzienend (met eigen sanitaire voorzieningen) zijn. Zij mogen dan wel gebruik maken van een stortplaats voor het chemische toilet. Ook de scouting kan weer beginnen, winkels openen weer en er zijn steeds meer restaurants die hun weg vinden in de bezorg- en afhaalwereld. Allemaal op manieren die passen binnen de landelijke regels, waarbij anderhalve meter afstand de norm is. Toch zijn er ook sectoren die ook al graag open willen, maar waar dit nog niet mogelijk voor is. Die duidelijkheid moet volgens het BT dan ook worden gegeven. “In onze regio handhaven we waar dit nodig is, maar liever voeren we een goed gesprek.”

Verruiming

Peter Snijders: “Wat kan inmiddels op een veilige manier, en wat kan absoluut nog niet? Er is een lichte verruiming van de maatregelen, maar we moeten hierover wel het gesprek blijven voeren. Ik merk dat mensen zoeken naar wat wel en niet mogelijk is. We zien dat mensen behoefte hebben aan meer vrijheden, maar dat kunnen we ons nog niet permitteren. Gelukkig voeren we deze gesprekken ook, en zie ik met trots hoe in onze regio mensen proberen om op een veilige manier, samen maar op afstand, te leven, recreëren en te zorgen. Samen houden we dit vol!”