heeft u zelf nieuws of tips?

7 maart 2022 | Erik-Jan Berends

PvdA-lijsttrekker André Smit komt met Olster Harmonie in actie voor Oekraïne

André Smit (53) uit Olst is lijsttrekker van de PvdA Olst-Wijhe. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 laat hij wekelijks weten wat hij doet, vindt en waar hij zich over verwondert.

Oekraine

Het blijft bizar. Terwijl een kleine 1800 kilometer verderop huizen in puin worden geschoten en mensen op de vlucht zijn, had ik met de lijsttrekker van Gemeentebelangen Olst-Wijhe tijdens het verkiezingsdebat afgelopen donderdag een discussie over de OZB. Erg ongemakkelijk, moet ik zeggen. Het is al vaker gezegd, maar ik ben het ermee eens dat deze oorlog bewijst dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ga daarom stemmen op 16 maart. Ook al is het niet op de PvdA, maar een hoge opkomst is wel een dikke middelvinger naar Putin. Democratie sterft nooit door bommen en granaten. Deze verkiezingen gaan niet over mij, over zeventien raadsleden of over wethouders. Maar ze gaan over jou, je buren, je vrienden. de leden van je vereniging, enz. Laat zien dat je de democratie hoog hebt zitten. Ga stemmen! Alsjeblieft.

Actie

Het jeukt. Ik wil wat doen. Straks hebben ook wij hoogst waarschijnlijk Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente. Er wordt nu hard nagedacht over hoe en waar we ze een warm en gastvrij plekje kunnen geven. Voornamelijk moeders met kinderen en ouderen zijn op de vlucht. Vaders en jongemannen voeren een dappere strijd tegen de niets ontziende bezetter. En wat kunnen wij doen? Met de Olster Harmonie geven we op 2 april het door Corona uitgestelde Top2000-concert. Ik heb het plan opgevat om dat concert in het teken van Oekraïne te zetten. Wat we gaan doen en hoe, dat gaan we nu bedenken en opzetten. Maar noteer alvast 2 april in je agenda. Want dat we wat gaan doen, staat wel vast. Wil je bijdragen in de organisatie? Graag! Stuur me dan een berichtje.

Debat

Zoals gezegd was afgelopen het verkiezingsdebat. Keurig georganiseerd door ’t Nut en uitgezonden door Salland1. We werden gastvrij onthaald door het personeel van BijRipperda op Den Nul. Wat deze avond vooral opviel was de eensgezindheid. Ik kwam alleen in aanvaring met de lijsttrekker van GB over de OZB. Volgens mij is de OZB geen doel op zich, maar een middel om bijvoorbeeld onze verenigingen, ondernemers en mensen die onze hulp nodig hebben te ondersteunen. Dat we daarvoor de OZB met een paar tientjes per jaar moeten verhogen is het gevolg van het beleid van Kaag en Rutte in Den Haag. Maar als iedereen zijn bijdrage levert, en de sterkste schouders het meeste, dan maken we samen van Olst-Wijhe ons ‘thuus’.

Woningbouw

Een ander punt dat even voor reuring in het debat zorgde, was de woningbouw. Dat er de komende tien jaar minimaal duizend woningen in Olst-Wijhe bijgebouwd moeten worden, daar is iedereen het wel over eens. Maar waar ze moeten komen en wie de regie heeft is onderwerp van discussie. Ik vind dat de gemeente de regie moet houden en het niet moet overlaten aan de markt. We hebben al genoeg geleerd van marktwerking in de zorg. Dat is onbetaalbaar geworden, een slechte zaak. Nee, woningbouw moet bijdragen aan wat het is: volkshuisvesting. En dus niet: verdienmodel voor Prins Bernhard en consorten.

Boskamp

Afgelopen zaterdag heb ik de bijeenkomst ‘Hart van de Boskamp’ bezocht. Georganiseerd door de BBB (Belangengroep Beter Boskamp). Wat mooi om hier bij te zijn geweest. Dit bedoelen we dus met ‘Samen maken we Olst-Wijhe ons thuus’. Vervang hier Olst-Wijhe door Boskamp en je hebt het thema van de dag aardig te pakken. Ook hier werd er gesproken over woningbouw. Maar nu door de Boskampers zelf. Indrukwekkend was de vraag van een mevrouw om duidelijkheid. Ze woont op de Sekkelanden en wil graag weten wat ermee gaat gebeuren. Er werd gesproken over hoe je de Boskamp – zonder scholen en straks waarschijnlijk zonder actieve kerk – vitaal kan houden. Met een omheinde honden-uitlaatplaats voor meer cohesie misschien? Daarnaast werd het idee geopperd om in de kerk een universitaire bibliotheek te huisvesten. Met een deel waar lezingen gegeven kan worden. Dat levert ook reuring op in het dorp. Bezoekers willen even rondlopen, kopje koffie drinken op het terras of een broodje eten. Kortom: mooie ideeën, goede gesprekken en een belangrijke inbreng. Nu nog vertalen naar een breed gedragen plan. Dat gaat ze op de Boskamp lukken.

Tot zover weer deze week. Volgende week maandag mag er al gestemd worden. Komende week zullen de blogs, flyers en de berichten in de kranten en op social media je weer om de oren vliegen. De laatste loodjes voor de campaigners.

Tot volgende week.


Foto's