heeft u zelf nieuws of tips?

8 juli 2023 | Erik-Jan Berends

Pontbaas Wijhe en Olst ontvangen boek ‘Geen dag zonder de IJssel’ 

Hendrik Schuitema – pontbaas van de veren Wijhe en Olst – kreeg op donderdag 6 juli een exemplaar van het boek ‘Geen dag zonder de IJssel’. Ook werd hij toegezongen met een speciaal geschreven ode aan de veertjes op de IJssel.

Wim Eikelboom – samensteller en schrijver van het boek – maakte een pontentoer langs alle tien veren in de IJssel van Rheden tot Zalk. “Op deze manier wil ik graag het belang van de veerponten onderstrepen”, vertelt hij. “De veren verbinden verleden en heden met elkaar en blijven ook in de toekomst van wezenlijk belang. Deze eeuwenoude vorm van openbaar vervoer brengt nog altijd voor veel mensen een bijzondere ervaring aan de rivier en een bewustwording dat we in een deltaland leven.”

Gelukkig
In ’Geen dag zonder de IJssel’ geeft rivierjournalist Eikelboom voor elke dag van het jaar een ontmoeting met de IJssel vanuit geschiedenis, natuur, mensen, landschap, kunst en actualiteit. “Het boek toont de veelzijdigheid van deze geliefde rivier. Ik wil ook laten zien hoe de IJssel vroeger en nu leeft bij mensen die er dichtbij wonen. De IJssel maakt veel mensen gelukkig.”

Muziek
Bij het boek maakte muzikant Ernst van der Sloot tien liedjes over de IJssel. Het liedje over de veerponten zong hij met zijn gitaar voor veerbaas Schuitema en in Wijhe voor veerpontmedewerkers Selmus Oosterwold en Tamara Mulder.
‘Geen dag zonder de IJssel’ is verkrijgbaar in elke boekhandel langs de IJssel en online bij uitgeverij WBooks in Zwolle.