heeft u zelf nieuws of tips?

23 juli 2020 | Erik-Jan Berends

Overheid gaat komend weekend strenger controleren in de horeca

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land neemt toe. Minister Fred Grapperhaus meldde in een toespraak op 22 juli dan ook dat deze toename een waarschuwing is en dat het van belang is dat we de maatregelen blijven opvolgen. De politie gaat, in samenwerking met de gemeenten, strenger optreden.

Veiligheidsregio IJsselland ziet ook dat de grenzen vervagen en dat de noodzaak van het opvolgen van de maatregelen af lijkt te nemen. Dit kan de samenleving zich volgens haar nu niet veroorloven. “De fase van de coronacrisis waarin we ons nu bevinden is er eentje waarbij meer ruimte is en uitgegaan wordt van eigen verantwoordelijkheid. Een nieuwe opleving in het aantal besmettingen laat echter zien dat er een scherpte in de handhaving van de regels nodig is, in het bijzonder rondom de horeca.”

Ruimte

Waarnemend voorzitter Rob Bats: “Als overheid hebben we tijdens de coronacrisis ruimte geboden voor onze inwoners en ondernemers, maar deze ruimte is niet vrijblijvend. De toename van het aantal besmettingen in ons land dwingt ons om extra alert te zijn. We kunnen in deze fase niet volstaan met een waarschuwing wanneer we zien dat de regels niet langer in acht worden genomen. Daarom gaan politie en gemeenten in het komende weekend de teugels strakker aantrekken en handhaven bij overtredingen.”

Noodzaak

Grapperhaus riep in zijn toespraak op alert te zijn, de anderhalve meter regel in acht te nemen en drukte te vermijden. De politie en de gemeenten in Veiligheidsregio IJsselland onderschrijven dit. In diverse plaatsen in de regio is het, met name in de horeca (zowel buiten op terrassen als binnen in bijvoorbeeld cafés), volgens de overheden te druk. “Aanspreken, waarschuwen en wijzen op het belang van de maatregelen werkt in veel gevallen niet. Dat is een zorgwekkend signaal, en met het vervagen van deze maatschappelijke grenzen neemt ook de noodzaak van het handhaven toe.”

Weekend

In het komende weekend wordt in de gemeenten in Veiligheidsregio IJsselland strenger opgetreden tegen overtredingen in de horeca. Dit doen de gemeenten in samenwerking met de politie. Ook worden BOA’s ingezet voor extra controles. Bats: “Het is vervelend dat deze maatregelen getroffen moeten worden, maar desondanks is het van belang dat we dit doen. Een nieuwe besmettingsgolf betekent dat meer mensen getroffen worden door dit virus. Door de maatregelen in acht te nemen beschermen we niet alleen onszelf maar ook onze dierbaren en de kwetsbaren in onze samenleving. Daarnaast zal een nieuwe besmettingsgolf opnieuw een enorme druk leggen op het zorgpersoneel. We zijn weliswaar klaar met het coronavirus, maar het virus is nog niet klaar met ons. Laat dit een wake-up call zijn. We kunnen deze crisis alleen onder controle houden als we deze verantwoordelijkheid steeds met elkaar blijven nemen.”

Ga voor meer informatie over het coronacirus naar de website van Veiligheidsregio IJsselland of van de Rijksoverheid.