heeft u zelf nieuws of tips?

26 februari 2019 | Erik-Jan Berends

Open Dagen geven ‘Het geheim van de IJssel’ prijs 

Het IJssellinie open dagen seizoen 2019 begint weer. Op 2 maart is de eerste open dag van het jaar en is de IJssellinie  van 12.00 tot 16.00 uur open.

De start van de rondleidingen is bij de hospitaalbunker aan de Haereweg 4b in Olst (gratis parkeren bij havezate De Haere). De entree bedraagt 5 euro per persoon. Kinderen tot en met de basisschoolleeftijd betalen 2,50 euro. Aanmelden is niet nodig.

Gidsen vertellen in circa anderhalf uur over het bijzondere geheim van de IJssel en laten de bezoekers de anno 1955 ingerichte hospitaalbunker, de commandobunker en het inlaatwerk zien. Ook staan er deze keer een aantal  historische legervoertuigen van ‘Legervoertuigen Groep IJssellinie’ opgesteld. Die kan men na afloop van de rondleiding bekijken.

De IJssellinie was een waterlinie uit de Koude Oorlog die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie. Met het in werking zetten van dit plan zou een 127 kilometer lange en drie tot vijftien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Hierdoor zou de opmars van de Russen worden vertraagd en kregen de geallieerden tijd om Nederland te hulp te schieten. Tussen Olst- en Welsum Olst lag een belangrijk onderdeel in dit verdedigingswerk, de stuw waarmee de IJssel werd afgesloten werd (foto’s situatie 1952 en huidige situatie). Om deze stuw te verdedigen, waren er tientallen kazematten  bij Olst en Welsum gesitueerd De geheimhouding werd officieel pas in 1990 door de regering opgeheven.

Momenteel worden er in het kader van Mobilisatie IJssellinie samen met de gemeente Olst-Wijhe en Stichting IJssellandschap plannen ontwikkeld om deze unieke waterlinie in Salland  meer onder de aandacht te brengen. De IJssellinie kan daardoor nog meer een toeristische trekker voor de regio worden. Binnenkort volgt hierover meer informatie. Zie voor meer informatiewww.facebook.com/IJssellinie.

 

 

 

 

 


Foto's