heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Jan Amse
8 juni 2022 | Erik-Jan Berends

Nieuwe plantenbakken fleuren winkelgebied Wijhe op

In het winkelgebied van Wijhe zijn afgelopen week nieuwe plantenbakken geplaatst. “De tonnen die er stonden, waren niet mooi meer. Vandaar dat we het tijd vonden voor nieuwe bakken die het centrum weer een vriendelijk gezicht geven”, zegt Anneke Amse-Elferink van ondernemersvereniging Gastvrij Wijhe.

De zoektocht naar een meer permanente aankleding van het winkelgebied begon. Die heeft geresulteerd in de plaatsing van twintig bakken van cortenstaal waarin hovenier Jan Hollegien donderdag de planten heeft gezet. “De hoofdstam is een bijzondere wilg”, vertelt hij. “Die geeft ’s winters rode katjes. Er omheen staan siergrassen met paarse bloempjes die, evenals de wilg, verbinding hebben met de uiterwaarden en het dorp Wijhe. Op verzoek van Gastvrij Wijhe heb ik planten gebruikt die vergelijkbaar zijn aan wat er aan de IJssel groeit.”

Onderhoud

De ondernemers hebben woensdagavond de bakken geplaatst en daarbij gekeken waar ze veilig staan en tevens goed tot hun recht komen. Hollegien: “Vrijdag zijn we er met een tankwagen langs gereden om ze water te geven. Wij nemen schoonmaken, snoeien en bemesten de komende jaren ook voor onze rekening. Het is het beste om dat bij één persoon te leggen, anders wordt regulier onderhoud lastig. Wij zorgen ervoor dat de plantenbakken het winkelgebied zowel in de winter als de zomer een mooi aanzien geven.”

Ook in Olst zijn vergelijkbare plantenbakken gezet. De plaatsing is mede mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Olst-Wijhe en de provincie Overijssel.


Foto's