heeft u zelf nieuws of tips?

3 november 2023 | Erik-Jan Berends

Nienke en Esther zoeken de verbinding met Rwanda met spelend en bewegend leren

In een wereld waar goede doelen soms ver weg lijken te staan van de belevingswereld van kinderen steken twee enthousiaste basisschool leerkrachten van de Mijnpleinschool Wijhe, Nienke van Dijken en Esther Alferink, de handen uit de mouwen om het verschil te maken.

Hun doel is: de kinderen en leerkrachten in Nederland verbinden met hun leeftijdsgenootjes en collega’s in Rwanda. En dit alles met de kracht van spelend en bewegend leren, wat op dit moment een hot item is in het Nederlandse basisonderwijs. “Wij willen Rwanda dichterbij halen, niet alleen op de kaart, maar ook in het klaslokaal. Zodat kinderen met eigen ogen kunnen zien, ervaren en bijdragen aan wat je met samenwerking kunt bereiken. Daarvoor hebben wij ‘Project Rwanda’ opgericht”, vertellen Nienke en Esther.

Onderwijsmissie
Om hun doel te bereiken, hebben ze contact gezocht met Gerjanne van Ravenhorst, oprichtster van Stichting Twiga dukina Nederland. Gerjanne, zelf ooit leerkracht, zette in 2016 haar loopbaan opzij om zich volledig te wijden aan haar onderwijsmissie in Rwanda. In Rwanda werkt Gerjanne aan de invoering van het zogenoemde Rwandese onderwijscurriculum, waarin spelend en bewegend leren een centrale rol speelt. Nienke en Esther: “Maar in Rwanda wordt spelen helaas vaak gezien als tijdverspilling.  Dit maakt coaching en training van leerkrachten van groot belang.”

Onderwijsgroep
Het Project Rwanda heeft een dubbel doel: Rwanda naar Nederland brengen en Nederland naar Rwanda brengen. De twee Wijhese leerkrachten hebben een idee om dit te bereiken. “We gaan zelf naar Rwanda, met eigen middelen, en nemen de kinderen en leerkrachten mee op onze reis via video’s. Bovendien delen we hetzelfde spel- en lesmateriaal, waaronder een zelfontwikkeld actief educatief kwartet en memoryspel. Met kinderen in Nederland en Rwanda vormen we één grote onderwijsgroep met hetzelfde doel: spelend en bewegend leren voor alle kinderen.”

Startpakketten
De twee hebben ludieke acties bedacht om geld op te halen voor de training van leerkrachten en het lesmateriaal in Rwanda. “Zo hebben wij startpakketten samengesteld vol leuke extraatjes, zoals een speciaal ontworpen dans met dansinstructies, creatieve ideeën voor sponsoracties, spel- en lesmateriaal en exclusieve video’s die Rwanda heel dichtbij brengen. Bovendien zijn er diverse leuke winacties, zoals de kans om een gedrukt exemplaar van je eigen getekende en geschreven boek te winnen. Wij nemen zelfs een tweede exemplaar mee naar Rwanda om samen met de kinderen daar te lezen en te leren. Opbrengsten van de startpakketten gaan volledig naar Stichting Twiga dukina Nederland. Het mooie is dat wij tijdens onze reis de kinderen en donateurs met eigen ogen kunnen laten zien dat hun bijdragen op de juiste plek terechtkomen. Dit maakt de lijntjes kort en de verbinding sterk.”

Project Rwanda is niet alleen voor kinderen, maar ook door kinderen. Nienke en Esther hopen natuurlijk zoveel mogelijk kinderen, maar ook volwassenen, in beweging te krijgen. “Want samen kunnen we het verschil maken, en onderwijs verbindt ons allemaal.”

Meer weten
Wie meer wil weten of wil meedoen aan dit bijzondere project, kijkt voor meer informatie op de website www.locusjak.nl/project-rwanda.