heeft u zelf nieuws of tips?

13 mei 2020 | Erik-Jan Berends

Natuur en Milieu Overijssel zoekt vlinder- en kruidentellers in de omgeving Wijhe, Heino en Raalte

Hoe is het gesteld met het aantal vlinders op het boerenland? En hoeveel verschillende kruiden kom je er tegen? Voor het project LandvanWaarde is Natuur en Milieu Overijssel op zoek naar vrijwilligers die willen helpen antwoord te geven op deze vragen. 

“Steeds meer boeren zetten zich in om de biodiversiteit op hun land te vergroten”, stelt de natuurorganisatie tevreden vast. “Dat zien we graag! Welke maatregelen je het beste kunt treffen om de biodiversiteit een boost te geven, hangt af van welke planten en dieren al op het land voorkomen. Wie wil ons helpen om dit in kaart te brengen?”

Kruiden
De vrijwilligers controleren het aantal vlinders en kruiden op een stuk boerenland. Om de aantallen goed in kaart te brengen, gaan ze gedurende zes tot tien weken elke week het land op om de vlinders en de verschillende soorten kruiden te tellen. Het inventariseren duurt ongeveer dertig minuten per keer en gebeurt in tweetallen.

Bijeenkomst
In dit project wordt tussen eind juni en eind september geïnventariseerd. Dit gebeurt in vier gebieden in de omgeving van Wijhe, Heino en Raalte. Elk vrijwilligers duo verzorgt de controle in één van deze vier gebieden. Natuur en Milieu Overijssel sluit het telseizoen af met een bijeenkomst waar ze alle resultaten samenbrengt en probeert een advies te formuleren om de biodiversiteit in de telgebieden (nog meer) te stimuleren.

Basiskennis
Zowel ervaren als onervaren vlinder- en kruidentellers zijn welkom om mee te helpen aan het project. Om iedereen met dezelfde basiskennis op pad te kunnen sturen, houdt Natuur en Milieu Overijssel op donderdag 11 juni een startbijeenkomst waar ze de basis van het inventariseren behandelt. Bij het indelen van de duo’s houdt de organisatie bovendien rekening met kennis en ervaring.

Aanmelden
Wie de biodiversiteit op het boerenland ook belangrijk vindt of kennis over vlinders of planten heeft en die graag deelt, of wie het gewoon lekker lijkt om met mooi weer uit te waaien op het boerenland, is welkom. Belangstellenden kunnen voor hun aanmelding of vragen per e-mail contact opnemen met Ilse Jansen via jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl of telefonisch: 06-498 76 798.

Vervolg
Ook volgend jaar komt er weer een inventarisatie in de vier gebieden. Dan worden ook de broedvogels in de telling meegenomen. Wie enthousiast is om mee te doen, maar dit jaar niet kan of specifiek geïnteresseerd is in het inventariseren van broedvogels, kan vast zijn of haar contactgegevens achterlaten zodat Natuur en Milieu Overijssel ze kan benaderen voor de inventarisatie van volgend jaar.

LandvanWaarde
Binnen het project LandvanWaarde zoek Natuur en Milieu Overijssel een nieuwe vorm waarbij natuur, landschap en biodiversiteit daadwerkelijk onderdeel kunnen worden van de bedrijfsvoering van melkveebedrijven. Dertig boeren in Salland-Noord hebben via LandvanWaarde een bedrijfsnatuurplan opgesteld. Dat plan voeren ze de komende jaren uit. Op 5 tot 10 procent van hun landerijen nemen ze specifieke maatregelen voor meer biodiversiteit. Denk daarbij aan de aanleg en het beheer van poelen, bomenrijen, bloemenstroken en kruidenrijke percelen of randen.

 


Foto's