heeft u zelf nieuws of tips?

5 mei 2022 | Erik-Jan Berends

Monument bij de voormalige Vloerzeilfabriek wordt zaterdag onthuld

In de voormalige vloerzeilfabriek aan de Enkweg in Wijhe was op maandag 7 mei 1945 rond 17.15 uur een ontploffing. Daarbij kwamen negentien personen om het leven in de leeftijd van 4 tot en met 28 jaar. Zaterdag rond 17.00 uur wordt op deze plek een monument onthuld.

“Het verhaal van deze vreselijke ramp in Wijhe moet verteld blijven worden en de slachtoffers mogen nooit worden vergeten”, stelt Verenigd Comité Wijhe. Daarom heeft ze het idee geopperd en het initiatief genomen om ter nagedachtenis een monument te laten maken. Nabestaanden zijn samen met de maakster/ontwerpster Henny Schaapman met elkaar in overleg gegaan, waarna zij met haar man Harry Middelkamp het monument heeft gemaakt.

Welkom

Het was de bedoeling dat het monument op 7 mei 2020 onthuld zou worden. Echter, door corona was de onthulling de afgelopen twee jaar niet mogelijk. Met medewerking van de gemeente Olst-Wijhe en de firma Schoenaker (voor plaatsen van het monument) kan het monument nu alsnog worden onthuld worden aan de Enkweg bij de kruising met de Raalterweg. Belangstellenden zijn daarbij van harte welkom.

De Historische Vereniging Wijhe besteedt de gehele maand mei aandacht aan de voormalige vloerzeilfabriek met een power point presentatie in haar pand aan de Langstraat 52 in Wijhe.


Foto's