heeft u zelf nieuws of tips?

27 mei 2020 | Erik-Jan Berends

Mogelijk corona? Laat je testen!

Iedereen in Nederland met klachten die wijzen op het nieuwe coronavirus kan vanaf 1 juni worden getest. De landelijke overheid heeft dat bepaald. GGD IJsselland richt hiervoor vier testlocaties in de regio in.

Met de test kunnen mensen die klachten hebben, zien of ze besmet zijn met het coronavirus. Door veel mensen te testen, wordt zichtbaar of het coronavirus zich verspreidt. De GGD kan bij een positieve test direct bron- en contactonderzoek doen. Op deze manier kan gezamenlijk het virus worden bestreden. Er is nog geen test beschikbaar om te zien of mensen al besmet en ziek zijn geweest, meldt de gezondheidsorganisatie.

Testlocaties

Sinds 1 april test GGD IJsselland al mensen uit bepaalde (beroeps)groepen in een speciale testtent. Deze staat op het parkeerterrein van GGD IJsselland aan de Zeven Alleetjes 1 in Zwolle. Vanaf eind februari zijn mensen ook thuis getest. Nu de GGD vanaf begin juni iedereen met klachten snel gaat testen, zijn meer testlocaties nodig. De organisatie heeft hiervoor locaties gevonden die verspreid zijn over de regio IJsselland: aan de Schonenvaardersstraat 5 in Deventer, aan de Veldkampweg 23-25 in Ommen, aan de Dolderweg 1 in Steenwijk en aan de Boerendanserdijk 41b in Zwolle.

Aanmelden

Wie klachten heeft die doen denken aan corona wordt nadrukkelijk geadviseerd zich te laten testen op het coronavirus, zodat die weet waar hij of zij aan toe is. Vanaf 1 juni kan iedereen dus terecht bij de GGD, ongeacht wie en wat voor werk hij of zij doet. Aanmelden kan vanaf 1 juni via een nieuw landelijk telefoonnummer. Dat wordt die dag om 08.00 uur bekendgemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Mensen die erg ziek zijn, moeten GGD IJsselland bellen. De GGD overlegt dan of ze beter thuis kan testen. Na een test wordt men binnen 48 uur gebeld met de uitslag; bij een positieve test – bij een besmetting dus – hoort men dit van de GGD. In dat geval doet de GGD bron – en contactonderzoek.

Bewegingsruimte
GGD IJsselland tuigt een flexibele organisatie op die kan op- en afschalen voor testen en bron- en contactonderzoek wanneer nodig. Op www.ggdijsselland.nl staan vacatures voor deze organisatie. Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland: “Landelijke maatregelen worden versoepeld en dat betekent meer bewegingsruimte en vrijheid voor inwoners. Heel fijn, maar dit kan alleen als iedereen zich houdt aan de leefregels en hygiëne maatregelen. Daarnaast gaan wij op uitgebreide schaal testen en bron-en contactonderzoek doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Hier zetten wij ons als GGD natuurlijk graag voor in en we vertrouwen er op dat inwoners ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Ik ben ongelooflijk trots op de medewerkers van GGD IJsselland en de manier waarop we ons werk met elkaar hebben gedaan de afgelopen maanden. Het is een kwestie van steeds bijsturen en dat kunnen we.”


Foto's