heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Erik-Jan Berends
17 oktober 2021 | Erik-Jan Berends

Michel Vierwind stelt zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen

(door Erik-Jan Berends)

De gemeenteraadsverkiezingen staan volgend jaar weer op de agenda. Wijhenaar Michel Vierwind (47) stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor de gloednieuwe PartijvdSport. “De Partij van en voor de Sport heeft als uitgangspunt dat mensen gezonder en fitter worden”, vertelt de manager van het plaatselijke sportcentrum Leef! De PartijvdSport wordt de zevende partij in de gemeentelijke politiek.

De landelijke partij vroeg hem in maart lijsttrekker te worden voor de gemeente Olst-Wijhe. “De directeur van onze branchevereniging NL Actief, Ronald Wouters, staat samen Maurice Ambaum aan de basis van de PartijvdSport. Ze liepen al een tijd met het idee voor een politieke partij rond. Als corona er niet was geweest, hadden ze al meegedaan aan de landelijke verkiezingen.” Zoals de naam al zegt, wil de partij sport, maar vooral bewegen beter op de agenda zetten. “Bewegen is essentieel, althans zou dat moeten zijn”, stelt Vierwind. “We waren dan ook verbaasd dat plekken waar de gezondheid wordt bevorderd tijdens de corona-pandemie werden gesloten. Een goed immuunsysteem is belangrijk voor je gezondheid en dat krijg je door goed te bewegen. Sowieso worden sport en bewegen in de politiek vooral gezien als activiteit in de vrijetijd.”

Preventie

De PartijvdSport wil ook dat meer aandacht uitgaat naar preventie. “Overgewicht staat aantoonbaar aan de basis van tweehonderd ziektes”, weet Vierwind. “Als partij willen we dat mensen fitter en gezonder worden, maar we zijn geen one-issue partij. We denken bijvoorbeeld ook mee over de woningmarkt. Dat gaan wij niet alleen oplossen; dat doen we graag samen met andere partijen. Wij denken aan het wonen voor jongvolwassenen. Een oplossing zijn misschien tiny houses of een andere bestemming van bestaande panden als mogelijk de oude Tellegenschool in plaats van dat een projectontwikkelaar daarmee aan de slag gaat.”

Vitaliteit

Veel dingen zijn gerelateerd aan de vitaliteit van inwoners, stelt Vierwind. “Wij denken bijvoorbeeld aan het autovrije schoolplein en willen mensen motiveren op de fiets te komen. Vitaliteit, mentale gezondheid, werk en stress hebben allemaal een relatie met gezondheid, maar ook voeding. Waarom is goed eten bijvoorbeeld duur en slecht eten goedkoop? Waarom geef je bij een prijsvraag of actie een gebakje weg als je ook kunt kiezen voor een gezonde beloning? De PartijvdSport ziet ook wel wat in de beloning van gezond leven. Als je weinig schade maakt met je auto, krijg je ook korting op de premie. Waarom zou je geen korting op je ziektekostenpremie krijgt als je aantoonbaar gezond leeft?”

Beweegaanbod

Vierwind wil met de PartijvdSport ook dat meer ouderen gaan bewegen. “In Olst-Wijhe hebben we te maken met een zware vergrijzing. In onze gemeente hebben 54 procent van de mensen tot 65 jaar overgewicht; boven de 65 ligt dat percentage op 59 procent. Ook hier beweegt de jeugd steeds minder. Wij willen uitbreiding van het beweegaanbod. De traditionele teamsporten worden steeds minder populair. De gemeente zou nieuwe sporten meer kunnen stimuleren, waaronder freerunning, maar ook inclusief sporten. Ook willen we fietspaden veiliger maken.”

Zwemdiploma

De eerste twee punten die Vierwind in de gemeenteraad van Olst-Wijhe zou willen aanpakken zijn het inclusief sporten – het samen sporten van valide en mindervalide mensen – en het zwemdiploma. “Inclusief sporten is voor verenigingen best lastig, omdat ze hun kader daarvoor ook goed moeten opleiden. Het tweede punt is dat het behalen van het zwemdiploma van ons weer terug moet naar de basisschool. Elk kind, ongeacht uit welk milieu die komt, moet in ons waterrijke land zijn of haar zwemdiploma moeten hebben.”

Bijval

Uit de eerste reacties maakt Vierwind op dat hij een goede kans maakt op een zetel in de lokale gemeenteraad. “Ik krijg heel veel bijval. Niemand kan tegen gezondheid zijn. Uiteindelijk treft een slechte gezondheid ons allemaal als we de zorgverzekering niet meer kunnen betalen. Ik gok op één à twee zetels. Daarom zetten we dat als landelijke partij op de voorgrond.” Hij heef er ook zin in. “Het mooie aan de lokale politiek in Olst-Wijhe is dat er vaak wordt gezegd dat er geen coalitie of oppositie is, maar dat er mét elkaar wordt gewerkt. Dat spreekt me aan. Wij zijn met de PartijvdSport niet links en niet rechts en lopen geen andere partij voor de voeten.”

Leefstijlcoach Margot Lammers staat als tweede op de lijst voor de PartijvdSport. Binnenkort houdt de PartijvdSport een informatiebijeenkomst om inwoners van Olst-Wijhe te vertellen over haar programma. Zie voor meer informatie over de landelijke partij http://www.partijvdsport.nl.