heeft u zelf nieuws of tips?

29 januari 2021 | Erik-Jan Berends

Mensink heeft primeur met nieuwe bouwmethode voor maatwerkwoning

Een primeur bij aannemer Mensink uit Broekland. Deze week zette het bouwbedrijf in één ochtend de hele begane grond van een maatwerkwoning overeind, dankzij prefab wanden. Mensink gaat voor alle nieuwbouwwoningen over op deze innovatieve bouwmethode. 

Mensink volgde de ontwikkelingen al langer op de voet en besloot eind vorig jaar in te stappen. Directeur ‘mensen en bouwen’ Gonard Mensink: “We proberen altijd ons moment te kiezen. Toen een voorman me in een werkgroepoverleg wees op de leeftijd van drie van onze metselaars – allen zestig plus – wist ik dat de tijd rijp was. Binnen drie jaar stoppen zij, terwijl het werk alleen maar toeneemt.”

Kortere bouwtijd

Met prefab wanden verkort Mensink de bouwtijd met drie à vier weken. Bovendien zijn er minder handelingen op de bouwplaats nodig. Profielen stellen, metselen, puin opruimen, specie aanmaken, het is allemaal verleden tijd. Mensink: “Deze bouwmethode geeft minder rommel en dat is voor iedereen fijn, voor onze jongens en ook voor onze opdrachtgevers die in het weekend komen kijken. In de seriebouw is het al langer gangbaar, maar voor maatwerkwoningen zoals wij die bouwen is het vernieuwend.”

Timing

Ten opzichte van vorig jaar bouwt Mensink in 2021 dertig procent meer woningen. Dat werk is ‘per ongeluk’ aangenomen, knipoogt de directeur. “De timing kon niet beter. De kinderziektes, zoals muren die breken tijdens het transport, zijn eruit. Bovendien hebben veel van onze metselaars zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot allround timmermannen. Die jongens doen liever drie klussen van drie weken dan één van negen. Bouwen is leuk als de vaart erin blijft, ook voor onze klanten.”

Afbouw

Bij het huis dat de primeur had, een vrijstaande woning in Wesepe, staat de begane grondverdieping inmiddels overeind. Mensink: “Als de verdiepingsvloer erop ligt komt het bedrijf waarmee we samenwerken nog een keer terug met de wanden voor de eerste verdieping. Daarna hijsen we het dak erop en kunnen we beginnen met de afbouw.”

 


Foto's