heeft u zelf nieuws of tips?

11 juni 2020 | Erik-Jan Berends

Mannen uit Raalte en Wijhe aangehouden voor ticketfraude op Marktplaats

De politie heeft op woensdag 10 juni vier verdachten aangehouden voor ticketoplichting via Marktplaats. Het gaat om twee mannen van 18 en één man van 19 uit Raalte en een man van 21 uit Wijhe.

Zij maakten 58 slachtoffers die in totaal ruim 21.000 euro kwijtraakten. De slachtoffers zullen in eerste instantie vaak blij zijn geweest. Eindelijk wisten ze toch een kaartje te bemachtigen voor dat uitverkochte festival of dat mooie concert. Maar nadat ze geld hadden overgemaakt, liet de zogenaamde verkoper niks meer van zich horen. Naar zowel hun ticket als hun geld konden ze dan fluiten.

Internetoplichting

In totaal 58 mensen deden aangifte nadat ze via Marktplaats een ticket hadden gekocht en erachter kwamen dat ze waren opgelicht. De slachtoffers betaalden tussen de 80 en 400 euro voor hun ticket(s). In totaal verloren de slachtoffers meer dan 21.000 euro.

Identiteitsfraude

De oplichters deden zich ook voor als iemand anders. Hiervoor gebruikten ze foto’s van andermans identiteitsbewijzen. Onder het mom van ‘stuur me een kopie van je identiteitsbewijs zodat ik weet dat je te vertrouwen bent’ peuterden ze deze los van hun ticketslachtoffers. Zo kon het zijn dat de foto van het ene slachtoffer werd ingezet om een volgend persoon ook weer onder valse voorwendselen een ticket te laten kopen.

Afpersing

De slachtoffers maakten hun geld nietsvermoedend over naar een rekening van een zogenoemde katvanger of money mule (geldezel). Dit is iemand die voor een klein geldbedrag zijn of haar bankrekening ter beschikking stelt. In deze zaak hebben diverse katvangers onder dwang hun bankpas en pincode afgegeven. De jongste katvanger was pas 13 jaar en werd bedreigd om de bankpas en pincode van zijn moeder afhandig te maken en aan de oplichters te geven.

Slachtoffers

Dit speelde tussen mei 2019 en februari 2020. De slachtoffers kwamen uit het hele land. De politie besloot daarom om de aangiftes te bundelen en de districtsrecherche van Oost-Utrecht (eenheid Midden-Nederland) begon een groot onderzoek. Mede dankzij nauwe samenwerking met de politie in IJsselland (eenheid Oost-Nederland) konden woensdag de vier verdachten worden aangehouden. Ze worden verdacht van (internet)oplichting, identiteitsfraude, afpersing en witwassen.

Voorkomen

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen slachtoffer te worden van ticketoplichting, aldus de politie. “Bekijk of er al iets bekend is over de gegevens van de aanbieder. Er zijn veel websites waarop oplichters worden ontmaskerd. Foto’s, rekeningnummers, namen, telefoonnummers; alles wordt online gezet om te waarschuwen voor oplichters. Men kan vooronderzoek doen door te zoeken via bijvoorbeeld Google, ticketoplichting.nl/oplichters of opgeletopinternet.nl. Op de site van de politie is ook te zien of rekeningnummers, telefoonnummers of e-mailadressen voorkomen in de politiesystemen. Als één van deze gegevens al voorkomt in de database van de politie krijgt men een waarschuwing dat er al meldingen tegen die verkoper zijn gedaan.”

Aangifte

Voor zaken rond internetoplichting kan men naar politie.nl/aangifte-of-melding-doen. Wie twijfelt of die wordt opgelicht, wordt geadviseerd zelf de kaartjes op te halen. “Vraag of de verkoper de kaartjes op Ticketswap kan zetten of dat de kaartjes opgehaald kunnen worden. Aan de reactie is al snel te merken of het om een oplichter gaat. Deel verder nooit een identiteitsbewijs. Er bestaat grote kans dat het ID vervolgens wordt gebruikt om iemand anders op te lichten”, weet de politie uit ervaring.

Recensies

“Check verder of de verkoopnaam, de naam van de bankrekeninghouder en de naam op een eventueel ID overeenkomen. Kijk op een platform als Marktplaats ook naar hoe lang iemand al actief is en of de verkoper positieve recensies heeft. En bedenk ook: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Ontdek hier meer tips en handige links.

Informatie

Wie zelf geld overmaakt, is dit kwijt. De bank kan in de meeste gevallen niets meer doen. De politie adviseert wel altijd aangifte van ticketoplichting te doen. “Verzamel zoveel mogelijk informatie van de dader. Als er genoeg bewijsmateriaal ligt, kan de politie een onderzoek beginnen zoals in dit geval is gebeurd. Aangifte doen loont dus. U kunt hier aangifte doen van online fraude.

 

 


Foto's