heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Arie Wapenaar
10 maart 2019 | Erik-Jan Berends

Lévi Weemoedt verzorgt literaire middag in de Nicolaaskerk

Lévi Weemoedt komt naar Wijhe. De droeve dichter is zondag 17 maart de tweede ‘Schrijver in de kerk’.

De literaire middag is een gezamenlijk initiatief van de Vrienden van de Nicolaaskerk en Primera Schippers in Wijhe. Afgelopen december was Frank Westerman de eerste gast. Weemoedt is de meester van de korte baan, na jaren van een doodse stilte is hij terug. Ook zijn succes is teruggekeerd. De gedichten en het proza van Weemoedt (echte naam Ies van Houten) zijn droevig en tegelijkertijd onweerstaanbaar leuk. Met een bijna Engelse zelfspot neemt hij zichzelf en zijn depressieve aard op de hak. Zijn publiek brengt hij tot vreugde met gedichten als ‘Desperate house wife’:

Mijn huis is

zó vervuild

dat ik eerst mijn voeten veeg

vóór ik naar buiten ga

Aan deze wederopstanding is Özcan Akyol debet, die zijn tocht om beter Nederlands te leren begon met gedichten van Lévi. Hij maakte eind vorig jaar een keuze uit ouder werk van de dichter. Die bundel, ‘Pessimisme kun je leren!’, bereikte al de tiende druk.

In de Wereld Draait Door werd Lévi Weemoedt ook door een nieuw publiek ontdekt. Na de zelfmoord van zijn vrouw in 2002 was er niet veel uit zijn handen gekomen, beaamde hij in het tv-programma.  Jaren had hij moeten herstellen van wat hij als een ‘gebroken hart-aanval’ aanduidt. Eerdere boeken werden niet herdrukt. Velen dachten dat hij allang dood was. Toen hij in zijn woonplaats Vlaardingen de fiets naar buiten duwde, zei iemand: “Weet u dat hier de dichter Lévi Weemoedt woonde?” Inmiddels verkaste de dichter naar Assen. Z’n nieuwe provincie trakteerde hij op nieuwe gedichten, zoals ‘Aan de reiziger’:

Het streekvervoer in Drenthe

Is kort gezegd aldus

Indien er al

iets langskomt

is het een collectebus. 

De middag begint om 14.00 uur in de Nicolaaskerk (Kerkstraat 15, 8131BX Wijhe). Inloop vanaf 13.30 uur. Kaartjes:  7,50 euro (koffie/thee inbegrepen). Vrienden van de Nicolaaskerk betalen (in voorverkoop) 5 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera Schippers aan de Langstraat 43, Wijhe. (schippers@primeranet.nl). Ze zijn op 17 maart ook aan de kerk verkrijgbaar.

 


Foto's