heeft u zelf nieuws of tips?

25 november 2021 | Erik-Jan Berends

Kunstenaar plaatst nieuw monument in bij Het Weijtendaal in Wijhe

Kunstenaar Alexander Taratynov heeft op dinsdag 23 november zijn artistieke impressie van generaal Alexander von Benckendorff geplaatst in Park Weijtendaal in Wijhe. Het levensgrote bronzen beeld maakt deel uit van het door hem ontworpen monument dat de locatie van het bivak markeert, waar het Russische 1e Regiment Basjkieren medio november 1813 in Wijhe opsloeg.

In 1810 lijfde Napoleon Nederland in bij het Franse Keizerrijk. In november/december 1813 wist de Baltisch-Russische generaal Alexander graaf von Benckendorff (1781-1844) met een gewaagde veldtocht het tij te keren. Zijn ruiters van het Russische 1e Regiment Basjkieren – onverschrokken boogschutters – waren bij de eerste geallieerden die wisten door te stoten naar Amsterdam en Den Haag.

Monument

Het monument in Wijhe markeert de plek waar in november 1813 de Basjkieren hun kampement opsloegen. Zij waren geoefende pontonniers en bij Veessen hebben zij een schipbrug over de IJssel gelegd. Zes weken was dit bivak hun uitvalsbasis en daarna doorvoercentrum, tot eind januari 1814 de schipbrug onbruikbaar werd. In opdracht van Tsaar Alexander I heeft Benckendorff met zijn doortastende actie een essentiële bijdrage geleverd aan de vorming van onze huidige monarchie. Alexander Taratynov vervaardigde een artistieke impressie van hem. De ruimtelijke structuur rond het beeld verwijst naar een officierstent in het kampement van de Basjkieren.

Vanwege Corona, is de geplande feestelijke onthulling naar later verschoven.

Ruiterbeeld

Begin 2018 werd al een levensgroot beeld van een Basjkierse ruiter in Veessen onthuld, ook van de hand van Alexander Taratynov. Het is een schenking van Basjkortostan, een autonome republiek binnen de Russische Federatie met ruim vier miljoen inwoners. Het ligt aan de voet van de Oeral, zo’n vierduizend kilometer verwijderd. Uiteindelijk bereikten de Basjkieren Parijs, ondanks dat hun regiment door veldslagen sterk gedecimeerd was. De Fransen noemden deze boogschutters ‘de Cupido’s van het Noorden’. Dat werd hun geuzennaam en is de titel van het beeld.

 

 


Foto's