heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Jan van Aefst
4 maart 2022 | Erik-Jan Berends

Kleinzoon onthult gedenkteken op graf KNIL-militair Adam Wuarbanaran

Kleinzoon Lucas van voormalig KNIL-militair Adam Wuarbanaran heeft vrijdag een gedenkteken op het graf van zijn opa onthuld. Hij sprak zijn oma Hermien toe en burgemeester Strien legde vervolgens een bloemstukje namens de gemeente Olst-Wijhe.

In maart 2021 was het zeventig jaar geleden dat de eerste Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland werden gehaald. In de gemeente Olst-Wijhe werd ter nagedachtenis hieraan op de algemene begraafplaats in Wijhe op het graf van voormalig inwoner en oud KNIL-militair Adam Wuarbanaran vrijdag een gedenkplaquette onthuld in aanwezigheid van de echtgenote van de oud KNIL-militair, zijn familie en burgemeester Strien.

Concentratiekampen

Op 21 maart 1951 kwam de eerste van twaalf boten in Nederland aan en in totaal arriveerden 12.500 Molukkers in Rotterdam. Hun verblijf zou tijdelijk zijn, voor hun eigen veiligheid. Een eigen staat was hen beloofd. De gezinnen werden afgezonderd opgevangen, onder andere in leegstaande concentratiekampen. Zij werden bij aankomst in Rotterdam onmiddellijk uit militaire dienst ontslagen, ze kregen geen pensioen en niet alle soldij werd uitgekeerd. Van integratie in de samenleving was geen sprake. Later werden specifieke woonwijken voor Molukkers gebouwd, een eigen staat bleef uit en het verblijf bleef permanent.

Gedenkteken

Zo ook voor het gezin Wuarbanaran dat zich uiteindelijk in Wijhe vestigde. Zoon Lucas Wuarbanaran en zijn echtgenote Hermien – inwoners van Wijhe – zochten in het voorjaar van 2021 de publiciteit en contact met leden van de gemeenteraad. Goedkeuring van het college voor een gedenkteken volgde en vervolgens heeft de familie de gedenkplaquette voor op het graf van hun vader ontworpen.