heeft u zelf nieuws of tips?

17 september 2019 | Erik-Jan Berends

IVN Wijhe is actief op de Dag van de IJssel

IVN Wijhe heeft diverse activiteiten georganiseerd voor de eerste Dag van de IJssel op zaterdag 28 september. Die dag zijn er stroomafwaarts van Doesburg naar Kampen ruim veertig activiteiten die allemaal in het teken staan van de rivier.

Speciaal voor kinderen heeft IVN Wijhe, in samenwerking met Staatsbosbeheer, voor de Dag van de IJssel diverse leuke en leerzame activiteiten rondom het infocentrum IJssel Den Nul georganiseerd. Ze laat uilenballen zien en gaat met bezoekers pluizen. Verder wordt vogelmemorie (van vogels uit het gebied) gespeeld met daaraan gekoppeld een prijsvraag. Verder is er een aquarium waarin waterbeestjes uit de lange kolk worden getoond. Kinderen kunnen tevens zelf op zoek naar kriebelbeestjes in de boomgaard/bloemenweide. Daarnaast zijn er verschillende zoekkaarten waarop kinderen de dieren kunnen determineren.

Bezoekers kunnen ook met de IJssel natuurgidsen van Staatsbosbeheer op pad in de Duursche Waarden. Tijdens deze wandeling vertellen ze alles over het gebied met haar dynamische riviernatuur. Tevens brengen de deelnemers een bezoek aan de oude steenfabriek Fortmond en de uitkijktoren vanwaar ze prachtig zicht hebben op de Duursche Waarden en de IJssel.

Zowel naar het noorden en als naar het zuiden langs de rivier zijn er nog talrijke activiteiten als een dauwwandeling, kanovaren, wandelen, fietsen, film, een struintocht, een expositie, een rondleiding, taxatie van IJsselvondsten, pontjespoëzie, kleien, kunst, voorlezen en muziek. Op diverse pontjes nemen dorps- en stadsdichters plaats om voor te dragen uit eigen werk. Daarnaast doet kunstenaar Rob Sweere een fotografieproject en verzorgt De Nieuwe Oogst het muzikale programma.

De Dag van de IJssel is een initiatief van Stichting IJsselbiënnale in samenwerking met Staatsbosbeheer en tientallen andere partners. Op de website www.beleefdeijssel.nlstaat precies wat er in elke regio te doen en beleven is.