heeft u zelf nieuws of tips?

24 januari 2022 | Erik-Jan Berends

Inwoners Wijhe en Olst kunnen boosterprik in eigen gemeente halen

Wie wel een boosterprik wil, maar daarvoor niet ‘helemaal’ naar Deventer, Raalte of Zwolle wil reizen, kan de komende weken terecht bij de extra vaccinatielocaties die GGD IJsselland de komende weken in Wijhe en Olst opent.

Tot in ieder geval half maart kan iedereen zich daar zonder afspraak laten vaccineren met uitzondering van kinderen van vijf tot en met elf jaar. De tijdelijke extra vaccinatielocatie in het Grand Café van ’t SPOC in Wijhe aan de Lange Slagen 29 opent donderdag 3 februari. Die in het Holstohus in Olst iets eerder, namelijk op donderdag 27 januari. Beide locaties zijn om de week geopend op donderdag van 12.00 tot 20.00 uur, op vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Kijk op ggdijsselland.nl/vaccinatielocaties voor de actuele adresgegevens, dagen en openingstijden.

Zonder afspraak

De boosterprik (18 jaar en ouder) en de basisvaccinatie (eerste en tweede prik: vanaf 12 jaar) zijn zonder afspraak te halen. Voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar moet een volwassene mee. Vergeet niet een geldig ID-bewijs (ook voor kinderen) en een mondkapje mee te nemen. De coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar is alleen mogelijk op afspraak op locaties in Zwolle, Hardenberg en Deventer.

Boosteren

Vanaf eind januari wordt het boosteren in Regio IJsselland uitgebreid. Naast de al bestaande locaties, worden tijdelijke vaccinatielocaties en prikken door huisartsen toegevoegd. Elke gemeente heeft daarmee straks een eigen vaccinatielocatie waar, naast de boosterprik, ook de basisvaccinaties (eerste en tweede prikken) worden gegeven. “Nu het aantal besmettingen door de omikronvariant weer snel oploopt, is een vaccinatie echt heel belangrijk”, benadrukt GGD IJsselland. “Zoals het nu lijkt, word je minder ziek door omikron, maar is deze variant een stuk besmettelijker.” Burgemeester Ton Strien: “Je eigen afweersysteem krijgt een oppepper van de booster en daarmee wordt de kans kleiner dat je anderen besmet. Door de opening van de vaccinatielocaties in Olst en Wijhe geven we iedereen de mogelijkheid om dicht bij huis een vaccinatie te halen.”

Prikpiek

“Het boosteren in IJsselland gaat zó snel, dat de GGD voor loopt op de planning. Onze prikpiek lag in week 52 en week 1, met ruim 90.000 vaccinatieafspraken per week”, vertelt Sebastiaan van Buuren, projectleider Vaccineren bij GGD IJsselland. “Een resultaat waar we als GGD IJsselland trots op zijn. Uiteraard blijven we wel gewoon doorprikken om de vaccinatiegraad verder omhoog te krijgen.” Mensen die niet naar de centrale locaties konden of wilden komen, of door een vaccinatie of besmetting korter dan drie maanden geleden nog niet geboosterd mochten worden, kunnen zich nu dicht bij huis laten inenten.

Sebastiaan: “En ook de mensen die eerst de spreekwoordelijke kat uit de boom hebben gekeken en nu – een jaar na de eerste coronaprik in Nederland – toch een vaccinatie willen, zijn zonder afspraak van harte welkom op ’t SPOC-park in Wijhe en in het Holstohus in Olst. Ik herhaal het graag nog een keer: met een prik bescherm je niet alleen jezelf tegen ziekenhuisopname, maar ook de kwetsbare mensen om je heen.”