heeft u zelf nieuws of tips?

11 april 2019 | Erik-Jan Berends

IJssellinie houdt een bijzondere Open Dag

De maandelijkse Open Dag van de IJssellinie is op 4 mei van 12.00 tot 16.00 uur niet zoals anders bij de Haere bunkers maar bij de luchtdoelterp aan de Jan Schamhartstraat 98 in Olst.

De ‘Terp’ is een bijzonder militair object. Deze forse ‘bult’ tegen de N377 heeft drie opstelplaatsen voor Bofors kanonnen, een ondergrondse gasdichte verblijfsruimte voor 28 militairen en een munitie opslag. Dit object is in 2010 uitgegraven nadat het bijna 45 jaar bedekt was met zand. De opzet was het ‘lelijke object’ in het landschap weg te werken en aan het gezicht te onttrekken. Militairen van de genie Wezep hielpen daarbij als oefening. Er werd ruim 700 kuub zand afgegraven voordat de opstelplaatsen en bunkers weer toegankelijk waren. In de bunkers moest toen eerst nog wel het nodige worden opgeruimd en schoon gemaakt.

Nu zijn er verschillende zaken in de bunkers te zien. In een van de ruimten is te zien wat de bevolking aangeraden werd te doen en in huis te hebben mocht er een aanval op ons land komen. Die instructies kwam van de BB (Bescherming Bevolking), een organisatie voor de bevolking die ons in tijd van oorlogmoest beschermen. De BB vertelde wat je dan het beste kon doen. Ze gaf onder meer advies over het noodrantsoen en of men bij bombardementen onder de trap of tafel moest gaan zitten. Verder is er ook een collectie landkaarten van de langs de gehele linie gelegen kazematten en andere verdelingsobjecten. Ook bevindt er zich in de bunkers een ingerichte slaapruimte voor de militairen anno 1950.

 

 

 

 

 


Foto's