heeft u zelf nieuws of tips?

7 mei 2023 | Erik-Jan Berends

IJssel staat centraal in nieuwe expositie ‘Vogelvrij geworteld’

Adriaan Holsappel en Claudia van de Leur exposeren in de periode van 9 mei tot en met 13 augustus in het informatiecentrum IJssel Den Nul. De expositie heeft als thema ‘Vogelvrij geworteld’.

In de houtsneden en tekeningen van Claudia staat de omgeving waarin zij woont centraal. Haar atelier in Wijhe bevindt zich langs de Rijksstraatweg met uitzicht op de uiterwaarden van de IJssel. Het landschap en de vogels die haar al wandelend inspireren of verwonderen, probeert ze te vangen in een beeld, om iets van deze verwondering te bewaren en te delen met anderen. De onderweg verzamelde beelden verwerkt ze vervolgens in gedetailleerde potloodtekeningen en houtsneden. Deze houtsneden maakt ze volgens de reductiemethode. Hierbij wordt één houtplaat gebruikt voor een prent in meerdere kleuren.

Water
Geïnspireerd door Richard Tepe, de eerste natuurfotograaf en tevens natuurbeschermer van Nederland, en door het werk van Karl Blossfeld is Adriaan op locatie analoge foto’s van diverse soorten dieren, landschappen, planten en bloemen gaan maken. Hij heeft deze ontwikkeld in koffie en producten die in het keukenkastje te vinden zijn samen met bron- en oppervlaktewater van deze fotolocaties. Ook gebruikt hij water en aarde uit de IJssel om te experimenteren. Adriaan toont hiermee de schoonheid van de aarde en de biodiversiteit die uit de gronden rond de IJssel voortvloeit.

Natuur
In de expositie worden de tekeningen en houtsneden van Claudia gecombineerd met de experimentele fotografie van Adriaan Holsappel. Zo ontstaat er een heel divers beeld van het leven langs de IJssel waarbij telkens de natuur centraal staat. Het Informatiecentrum IJssel Den Nul is dagelijks gratis te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. De expositie is ook te zien tijdens de eerste twee maanden van de IJsselbiënnale 2023 die wordt gehouden van 17 juni tot 17 september.

Meer informatie is te vinden op www.infocentrumijssel.nl, www.cleur.nl en www.adriaanholsappel.nl.


Foto's