heeft u zelf nieuws of tips?

17 februari 2022 | Erik-Jan Berends

HPV-vaccinatie voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar

Naast meisjes kunnen nu ook jongens zich laten vaccineren tegen het HPV-virus. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van dertien naar tien jaar.

Halverwege februari ontvangen de eerste jongeren in de regio IJsselland een uitnodiging van het RIVM voor de vaccinatie. GGD IJsselland start begin maart met het geven van de vaccinaties. 

HPV-virus

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Een HPV-infectie kan kanker aan bijvoorbeeld de baarmoederhals en penis veroorzaken. Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig ruimt je lichaam het virus meestal zelf op. Bij sommige mensen gebeurt dat niet, dan kan er 10 tot 15 jaar later kanker ontstaan. In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

HPV-vaccinatie

Het HPV-vaccin beschermt tegen zes soorten HPV-kanker. Zowel jongens als meisjes ontvangen een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. In 2022 en 2023 krijgen daarnaast alle twaalf- tot achttienjarige jongens en meisjes die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd een uitnodiging voor een vaccinatie. Jongens en meisjes tot en met 14 jaar krijgen twee vaccinaties. Een halfjaar na de eerste vaccinatie krijgen zij een uitnodiging voor de tweede vaccinatie. Jongeren vanaf 15 jaar hebben drie prikken nodig voor een goede bescherming.

In de tabel hieronder staat wanneer jongeren een uitnodiging van het RIVM krijgen voor de HPV-vaccinatie.

Geboortejaar 2012 2013
2009 2011
2008 2010
2006 2007
2004 2005
Uitnodiging in 2022 2023

Vaccinatie-afspraak

GGD IJsselland geeft de HPV-vaccinaties op een consultatiebureau in de buurt. Neem mee naar de afspraak:

  • De oproepkaart van het RIVM
  • Het ingevulde toestemmingsformulier
  • Een ID-kaart, paspoort of rijbewijs als je 14 jaar of ouder bent

 

HPV-vaccinatie en coronavaccinatie

Heb je een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie en laat je je ook vaccineren tegen corona? Dan is het belangrijk dat er minstens 14 dagen tussen de coronavaccinatie en HPV-vaccinatie zit.

Meer informatie

Meer informatie over de HPV-vaccinatie voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar staat op www.ggdijsselland.nl/hpv-vaccinatie


Foto's