heeft u zelf nieuws of tips?

Foto('s): Provincie Overijssel / Janneke Veldman
14 oktober 2022 | Erik-Jan Berends

‘Horeca-boer’ Leon Ripperda ontvangt Waarde-Ring

Ze werken alle drie, samen met hun partners, op een bijzondere wijze aan de relatie tussen burger en boer. Daarom ontvingen Leon Ripperda , Heleen Lansink en Geertjan Kloosterboer uit handen van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher de Boer-Burger Waarde-Ring van de provincie Overijssel.Het betreft een onderscheiding die meerdere provincies uitreiken aan personen die zich op een positieve manier inzetten voor de verbinding tussen burgers en boeren. De Waarde-Ring is een initiatief van de Dutch Food Week. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher over de Overijsselse Waarde-Ring. “Met deze onderscheiding willen we onze waardering uitspreken naar boeren die zichtbaar hun verbinding met de samenleving op een positieve wijze uitdragen. Het is ontzettend belangrijk die verbinding in stand te houden, juist in deze spannende en onzekere tijd, waarin er grote veranderingen op onze boeren afkomen. Er wordt hen gevraagd om duurzamer te werken. Dit is een enorme uitdaging. Voor deze verandering is verbinding tussen boeren en de samenleving meer dan ooit van belang. Begrip voor elkaar is cruciaal. Een duurzaam voedselsysteem creëren we namelijk samen.”

Passie

Ten Bolscher vindt het belangrijk dat burgers weten voor welke uitdagingen boeren staan nu van hen gevraagd wordt duurzamer te gaan werken en welke belangrijke rol consumenten daarbij spelen, bijvoorbeeld door meer streekproducten te kopen. “En het is omgekeerd goed dat boeren weten hoe mensen van buiten de landbouw bijvoorbeeld over natuur en landschap denken. Heleen Lansink, Geertjan Kloosterboer en Leon Ripperda laten met veel passie zien dat boeren en burgers bij al deze grote veranderingen niet zonder elkaar kunnen. Hun positieve bijdrage aan de verbinding tussen boeren en burgers is ontzettend belangrijk en waardevol. Met deze onderscheiding zetten we hen spreekwoordelijk in het zonnetje, maar zoals Heleen, Geertjan en Leon bij hun onderscheiding terecht aangaven: naast hen zijn er nog heel veel boeren in Overijssel die ook op een positieve manier bijdragen aan verbinding tussen boeren en burgers. Ook naar hen spreek ik mijn waardering uit.”

Verhaal

‘Horecaboer’ Leon Ripperda is mede-initiatiefnemer van Zuivel van Salland (samen met de familie Lugtenberg), maar is zelf al jarenlang betrokken bij de verbinding tussen lokale productie en consumptie via zijn restaurants Eten & Drinken BijRipperda en een BoerenIJssalon. Daarnaast is Leon eigenaar van Brasserie Op Duur, gecombineerd met een Informatiecentrum van Staatsbosbeheer in samenwerking met de J.P. van de Bent Stichting (sociale werkvoorziening). Met als zijn activiteiten vertelt Leon graag het verhaal van de boeren en de herkomst van producten.

Verbinding

Heleen Lansink van de Melktapperij uit Haaksbergen ontvangt de Waarde-Ring vanwege haar grote (vrijwillige) inspanningen om het gesprek tussen boeren en burgers op gang te brengen. Melkveehouder Geertjan Kloosterboer uit Oxe zet zich op allerlei manieren in voor de verbinding tussen boeren en burgers. Onder meer door educatie en ontvangstruimtes op zijn eigen bedrijf.

Dutch Food Week

De Dutch Food Week, ontstaan vanuit de Topsector Agri&Food, wordt jaarlijks gehouden, dit jaar van 8 tot en met 15 oktober. Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan de productie, distributie en ontwikkeling van ons voedsel. De Dutch Food Week heeft provincies gevraagd om mensen te decoreren die het afgelopen jaar actief gewerkt hebben aan de versterking van de band tussen boer en burger. Overijssel is een van de deelnemende provincies.


Foto's