heeft u zelf nieuws of tips?

7 april 2022 | Erik-Jan Berends

Honderd woningen in de wijk Broekslag Wijhe zijn klaar voor de toekomst

SallandWonen heeft het verduurzamings- en onderhoudsproject bij honderd woningen in de wijk Broekslag afgerond. De woningen zijn klaar voor de toekomst. “Het is mooi geworden en de rust in de straten is terug”, volgens de woningcorporatie.

De woningen zijn gebouwd tussen 1950 en 1967 en waren nu toe aan verduurzaming en onderhoud, volgens SallandWonen. “Hierdoor is het comfort in de woningen verhoogd en het energieverbruik verminderd. Daarmee hebben ze ook weer een frisse uitstraling gekregen en zorgen de zonnepanelen voor groene en goedkopere energie.”

Veiliger

De corporatie heeft in de wijk bij de verschillende type woningen passende duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Zo kreeg een aantal woningen een compleet nieuw geïsoleerd dak en bij andere woningen werd het dak van binnenuit geïsoleerd. Er is gevel- en vloerisolatie aangebracht en veel woningen kregen nieuwe kozijnen met HR++ glas met goed afsluitbare ramen.  Daardoor en door de ventilatiesystemen zijn de woningen naast energiezuiniger ook nog eens veiliger geworden.

Slaapkamers

De duplexwoningen aan de Torenstraat en W. de Zwijgerlaan hebben ook een bijzondere badkamermetamorfose ondergaan. Bijzonder, omdat in de grote appartementen met drie slaapkamers, de derde slaapkamer werd omgetoverd tot twee badkamers: één voor het appartement zelf en de andere voor het naastgelegen kleinere appartement met twee slaapkamers. Zo kregen beide buren uiteindelijk twee slaapkamers en een nieuw vergroot toilet en ruime badkamer. Hiermee is langer zelfstandig wonen mogelijk geworden. SallandWonen heeft ook gedacht aan de in de wijk aanwezige beschermde gevleugelden, zoals de vleermuis, de gierzwaluw en mus. Voor hen zijn in en aan de gevels nieuwe nestgelegenheden gemaakt.

Logeren

De bewoners van de duplexwoningen konden tijdens de grote badkamerverbouwing tijdelijk wonen in een compleet ingerichte ‘logeerwoning’ aan de Beatrixlaan. “Dat was wel héél prettig geregeld”, vindt een bewoner. “We kregen afdekmateriaal voor de meubels die we in de woning achterlieten en een container om spullen in op te bergen. Met een koffertje met kleren en toiletspullen konden we zó intrekken in een compleet ingericht huis. Alles was aanwezig. Je kon het zo gek niet bedenken of het was er, zelfs een zakje met wasknijpers. En toen we weer terug gingen was de bouwrommel weg en alles mooi, schoon en geverfd. En de huurverhoging die daar tegenover staat? Die is het meer dan waard.”

Begrip

Els, bewonersconsulent van SallandWonen, is vooral heel tevreden over de goede samenwerking met de bewoners en de vakmensen van aannemer Salverda Bouw. “Dankzij hun wederzijds begrip, geduld en vertrouwen is het goed verlopen en is het resultaat mooi geworden. Ook in de straten van de wijk was het goed merkbaar dat er werd gewerkt. Het was vooral lastig omdat door Broekslag de veelgebruikte route loopt voor heel Wijhe om van de ene naar andere kant van het dorp te komen. Els: “Dus ook voor heel Wijhe: ‘bedankt voor uw begrip.”

Planning

“Natuurlijk weet je wel dat het eerst erger moet worden om het beter te krijgen. Toch viel het niet altijd mee hoor met al die vakmensen over de vloer, met lawaai en stof. Maar, dat moet gezegd worden: de aannemer ruimde elke avond alles weer netjes op. En als het niet liep zoals ik had gehoopt, of toen corona de planning in de war bracht, kon ik altijd goed terecht bij Danny, de uitvoerder van Salverda Bouw. Van mij heeft hij 150 punten verdiend. Hij had altijd oor voor me en snel een goede oplossing paraat. Dat was wel heel fijn”, aldus de bewoner.

De twee woongebouwen aan de Beatrixlaan 2 – 32 maakten geen deel uit aan het onderhoudsproject. Deze woningen gaan in 2023 plaatsmaken voor nieuwe, duurzame en betaalbare woningen en appartementen. Zie voor meer informatie www.sallandwonen.nl.

 

 

 


Foto's