heeft u zelf nieuws of tips?

3 oktober 2022 | Erik-Jan Berends

Hoe ziet Salland eruit in 2030? Praat mee

Ruim vierhonderd Sallanders hebben samen een toekomstvisie voor Salland gemaakt. De visie is in concept klaar. Op maandagavond 10 oktober wordt deze besproken in het Holstohus in Olst.  De visie zet een stip op de horizon voor 2030 en is gericht op landbouw, wonen, onderwijs, natuur, zorg, energie, landschap of werk.

De vragen zijn: Is dit de goede richting? En wil je hieraan meehelpen? Iedereen is van harte welkom om mee te denken en mee te dóen. De visie wordt gebruikt als basis voor de uitvoering van Leader (Europees programma voor plattelandsontwikkeling), Salland Deal (gericht op landbouw, landschap, natuur en water), Salland Marketing (recreatie en toerisme) en de initiatievencoach (sociale kwaliteit en leefbaarheid). Ook andere organisaties in Salland kunnen deze visie als basis gebruiken.

Oproep

Inwoners kunnen op verschillende manieren meedoen. Op 10 oktober kunnen ze meedenken over de aanscherping van de visie. Wie zelf een goed idee heeft voor Salland, kan als initiatiefnemer een project opzetten en uitvoeren. Daarnaast zoeken de initiatiefnemers nieuwe leden voor de ‘Lokale Actie Groep – Leader de Kracht van Salland’ (oftewel de Leadergroep). De Leadergroep is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Leaderprogramma in Salland. Ze beoordelen de subsidieaanvragen voor Leader en helpen initiatiefnemers bij de uitvoering van hun project. Voor de Leadergroep worden vooral jonge mensen gezocht (twintigers en dertigers zijn ook jong), en/of mensen met verstand van ‘groene onderwerpen’ (biodiversiteit, landbouw, landschap, energie, klimaat) en/of mensen die thuis zijn in gezondheidszorg en welzijn. Het belangrijkste is dat ze hart hebben voor Salland. Meer over Leader is te lezen op dekrachtvansalland.nl.

Netwerk

Ook in 2013 heeft een paar honderd Sallanders samen een visie voor Salland gemaakt. Allerlei bewoners, ondernemers en organisaties in Salland hebben vervolgens deze visie uitgevoerd. Zo ontstond het netwerk ‘De Kracht van Salland’. Het is een open netwerk waaraan steeds meer Sallanders meedoen. Vanaf 2013 zijn veel projecten gerealiseerd. Dat zijn allemaal initiatieven die een steentje bijdragen aan een vitaler platteland (people, planet, profit). Vanuit De Kracht van Salland worden deze projecten geholpen met een eenmalige financiële bijdrage en begeleiding.  De resultaten en ervaringen worden gedeeld in de Salland Cafés. Ieder jaar worden zo’n vier tot zes Salland Cafés georganiseerd met steeds vijftig tot tweehonderd bezoekers. Zo zijn er door de jaren heen meer dan drieduizend bezoekers op Salland Cafés geweest.

Projecten

Die projecten zijn bijvoorbeeld de bouw of verbouw van dorpshuizen en accommodaties. Om er een paar te noemen: Dorpshuis de Bongerd in Welsum, Noaberlookaal in Loo Bathmen, Dorpskamer Lierderholthuis, Gastenkamers en brouwerij bij Nieuw Sion en heel recent het Annahuis in Raalte. Ook zijn er Sallandbrede samenwerkingsprojecten uitgevoerd, zoals de Slinger van Salland, Salland Boert en Eet Bewust, Platform Techniek Salland en het StageinregioSalland.nl. Op gebied van landbouw, landschap, natuur en water zijn projecten uitgevoerd bijvoorbeeld gericht op duurzaam bodembeheer, agrarisch natuurbeheer en inzet van erfcoaches. Ook zijn er veel kleinschalige initiatieven uitgevoerd die de leefbaarheid en sociale kwaliteit in Salland versterken. Deze worden ondersteund met kleine bijdrage (Kracht van Salland Cheque) en begeleiding vanuit de initiatievencoach. Een overzicht van de projecten is te zien op www.dekrachtvansalland.nl.

Informatie

Informatie over de bijeenkomst staat op Reuring in Salland. Aanmelden kan via dit formulier. Meer weten? Bel Mireille Groot Koerkamp, 06-224 66 131 of mail: m.grootkoerkamp@olst-wijhe.nl.