heeft u zelf nieuws of tips?

21 oktober 2018 | admin

Herwig Schuiling zet punt achter October Metal Fest

WIJHE – Herwig Schuiling mag dan wel stoppen met de organisatie van het October Metal Fest in Wijhe, de zevende editie op zaterdag 27 oktober wordt de laatste, maar dat betekent niet dat hij geen plannetjes op metalgebied meer heeft. “Ik heb een ideetje, dat ik weer met Jaap Doorgeest (de horecaman van het October Metal Fest, red.) hoop uit te voeren.”

Maar eerst is daar nog de laatste editie van het October Metal Fest in het Capellenborg Theater. Het programma bestaat uit drie acts: Thrashcan, 16 Dollars en Stone in Egypt (dat The Stiff vervangt). De hoofdact is Thrashcan. Deze formatie richt zich op het werk van de grote thrashmetalbands uit de jaren tachtig en negentig, denk aan: Metallica, Slayer, Testament, Kreator, Anthrax en Exodus. De formatie 16 Dollars brengt een tribute aan Volbeat. Stone in Egypt (uit Kampen) brengt eigen werk. Stonerrock, zoals dat dan heet: sterk naar het oergeluid van Black Sabbath neigende hardrock.

Herwig is een metalhead. Zijn hele leven al. De lange haren zijn inmiddels gekortwiekt, maar verder ademt alles aan hem metal. Zijn Candlemass-T-shirt (een invloedrijke Scandinavische doomband) maakt het plaatje compleet. Het begon allemaal in 2010 toen Herwig en collega-metalhead Henk Cuper door Tonny Geerts (de Oranjerie) werden benaderd om mee te helpen met de organisatie van een tributefestival in de sporthal in Wijhe. Ook op het programma: een Italiaanse Iron Maiden-tributeband die Paul Di’Anno, de zanger op de eerste twee platen van Iron Maiden meenam. “Niet de meest sympathieke man die ik ooit heb ontmoet, maar goed, hij stond er wel! En het was heel goed bezocht.” Het jaar erop ging Geerts in zijn eentje verder. Herwig en Henk bleven wat verbouwereerd achter. Zij besloten daarop hun krachten te bundelen met Jaap Doorgeest, die mogelijkheden zag voor een wat kleinschaliger tributefestival in het Capellenborg Theater. En aldus geschiedde. “En dat beviel prima. Een mooie akoestiek ook! Niet te groot en ook geen stoelen. Want dat stuitte bij veel bands nog wel eens op onbegrip. ‘Een theater?’ ‘Ja, maar geen stoelen!’”

Overspoeld

De editie van 2016 met de Duitse all-female AC/DC-tribute-act She’s Got Balls is misschien wel zijn favoriet. “Ook qua bezoekers de beste editie. Maar die van 2015 was ook leuk. De zanger van de Dio-tributeband was zo fenomenaal goed. Die wilde ik meteen voor 2016 weer. Maar toen was hij uit de band. Hij zit nu Rage. Die band is hier misschien niet zo bekend, maar in Duitsland zijn dat grote jongens.”

Enkele jaren geleden overleed Henk Cuper plotseling. Herwig ging samen met Jaap verder. Maar nu vindt hij het welletjes. “Toen wij in 2012 begonnen, waren we één van de eersten. Je ziet tegenwoordig overal tributefestivals. De markt wordt overspoeld. En iedereen zit qua bands constant in dezelfde vijver te vissen: Metallica, AC/DC, Rammstein, Iron Maiden en Guns n’ Roses. Van die acts zie je overal tributebands. Met het October Metal Fest draaien we nog goed, maar ik denk dat de markt verzadigd raakt. En dat wil ik voorblijven!” Want het is ook niet zo dat Herwig nou tegenstander is van tributebands. Sterker nog, hijzelf speelt gitaar in Double Edged Razor, waarmee hij zich richt op het werk van Judas Priest en Saxon.

Bruiloft

Maar eerlijk is eerlijk, hij heeft wel diep respect voor bands die het proberen met eigen werk. Vandaar ook de komst van Stone in Egypt. “Ik ben er echt chagrijnig van geweest dat The Stiff afzegde. Ik heb enorm in bed liggen woelen. Wat nou? Maar al denkende kwam ik uit bij Stone in Egypt. Een band die ik zelf enorm gaaf vind. En ook wel geschikt voor een breed publiek. Het is geen extreme metal.”

Thrashcan, is met haar thrashmetaleerbetoon, wel de stevigste act die hij ooit heeft geprogrammeerd. “Ik kreeg ook verzoeken uit het publiek: doe eens een wat hardere band. Ik denk dat dit wel aanslaat. Ik heb ze voor het eerst gezien op een bruiloft in de Achterhoek. Heel apart! In plaats van inhaken werd het ‘Raining Blood’ van Slayer en ‘Battery’ van Metallica. En met 16 Dollars spelen we het even op safe. Volbeat is één van de weinige bands van de afgelopen jaren die ook op de radio wordt gedraaid. Dat spreekt ook een wat breder publiek aan.”

Over zijn nieuwe plannetje wil Herwig liever niet al te veel kwijt. “Of het gaat gebeuren is nog niet zeker. Maar Jaap is enthousiast. Weet je wat het is: het is lastig om publiek te trekken met metal. Met tributebands lukt het wel, maar met bands met eigen nummers ligt het moeilijker. Ik denk dat ik iets heb verzonnen, waarmee ik dat kan tackelen. Maar ik zeg nog niks!”

Aanvang is om 20.00 uur, de deuren zijn geopend vanaf 19.30 uur. Kaarten à 12,50 euro zijn online verkrijgbaar via www.sallandcatering.com. ’s Avonds aan de kassa kosten kaartjes 15 euro.