heeft u zelf nieuws of tips?

18 november 2023 | Erik-Jan Berends

Harry Ravers en Sancla Hartong exposeren Infocentrum IJssel Den Nul

In het Infocentrum IJssel Den Nul is tot en met 11 februari 2024 de expositie Doorkijk te zien. Glas- en grafisch kunstenaar Harry Ravers en kunstschilder Sancla Hartong tonen er hun werk.

Harry Ravers heeft zijn atelier in Olst. Naast grafisch werk heeft glaskunst zijn bijzondere belangstelling. Glas in combinatie met goud boeiden hem vanaf zijn jeugd. Als voormalig docent bijzondere verftechnieken en restauratie is hij ermee versmolten. De glaskunst beoefent hij deels professioneel, variërend van autonome objecten tot voorwerpen met een meer toegepaste functie.

Natuur
Sancla Hartong komt uit Deventer. Haar werk omvat acrylschilderijen en houtskooltekeningen. Inspiratie haalt zij uit de prachtige natuur in ons deel van het land, soms uit inkijkjes of doorkijkjes in het landschap, ook wel door heel goed te kijken naar hele kleine stukjes natuur, echt op de vierkante centimeter. Haar manier van werken is niet een nauwkeurig vastleggen van wat zij ziet, maar dat als uitgangspunt te gebruiken om er een eigen wereld mee te creëren.

Vrijheid
Zij begint met een idee en laat zich dan ook deels leiden door wat al schilderend of tekenend ontstaat. Zij voelt de vrijheid om delen te schikken en herschikken, dingen toe te voegen of weg te laten totdat tenslotte een beeld ontstaat waarvan ze denk: zo is het goed. De ene keer is het werk figuratief, maar regelmatig beweegt het zich ook op de grens tussen figuratief en abstract.

Titel
Haar schilderijen en tekeningen hebben geen titel. Dat is een bewuste keuze. Elke titel zou namelijk een aanleiding kunnen geven voor wat de kijker in een werk ziet of eraan ervaart en dat is nou net niet de bedoeling. “Wat hij of zij ziet en hoe hem of haar dat raakt, hoe de kijker als het ware het beeld verbindt met zijn eigen innerlijk maakt het mogelijk om er een heel eigen betekenis aan te geven. Dat is nou net zo mooi”, vindt Sancla.

De tentoonstelling is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie www.infocentrumijssel.nl.