heeft u zelf nieuws of tips?

14 maart 2020 | Erik-Jan Berends

GGD IJsselland houdt actuele situatie rond het coronavirus bij

Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep, ook in de regio IJsselland. Mensen die ziek worden, hebben klachten als hoesten, benauwdheid en koorts (hoger dan 38 graden). GGD IJsselland houdt de actuele site bij op haar website.

Sinds donderdagmiddag 12 maart gelden landelijk nieuwe maatregelen. Ze staan op de website van de Rijksoverheid. In onze regio heeft de GGD vrijdag vijf nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om drie personen uit Zwolle en twee personen uit Zwartewaterland. Het totale aantal besmettingen in de regio IJsselland ligt nu op tien. De personen komen uit de volgende gemeenten: zes uit Zwolle, één uit Staphorst, één uit Raalte en twee uit Zwartewaterland.

Klachten

Mensen die klachten hebben als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts, moeten thuisblijven. Heel belangrijk is dat ze vaak en goed hun handen wassen en in de elleboog hoesten, zodat ze anderen niet aansteken. Sociaal contact moet zoveel mogelijk worden vermeden. Met de huisarts bellen is pas noodzakelijk als de klachten verergeren.

Voorkomen

De belangrijkste maatregelen die men kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geef geen hand

Informatie

Wie vragen over deze uitbraak heeft, kan terecht op deze webpagina van het RIVM. Hier staan antwoorden op de meest gestelde vragen. Als een vraag er niet tussen staat, kan men contact opnemen met een landelijk informatienummer voor alle vragen over corona: 0800-1351. Contact opnemen met het team Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland kan ook via telefoonnummer (038) 428 16 56 of via dit contactformulier. In deze periode kan het drukker dan normaal zijn voordat er iemand aan de lijn komt. GGD IJsselland vraagt hiervoor begrip.

 

 


Foto's