heeft u zelf nieuws of tips?

12 juni 2021 | Erik-Jan Berends

GGD IJsselland heeft woensdag en donderdag inloop voor registratie gele boekje

Mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus kunnen de komende twee weken, op woensdag 16 en 23 juni en op donderdag 17 en 24 juni, zonder afspraak bij de vijf vaccinatielocaties van GGD IJsselland terecht voor de registratie in het gele boekje.

“Het is gewoon een open inloop tijdens openingstijden. Dus niet meer op de locaties die we daar deze week in Zwolle en Deventer speciaal voor hadden ingericht”, benadrukt Sebastiaan van Buuren, projectleider Vaccinatie Covid. Meer dan vijftienhonderd mensen haalden deze week in regio IJsselland alsnog een registratie van hun coronavaccinaties in het gele boekje. GGD IJsselland begon, na een stop van drie weken, weer met deze registraties. “De animo was groter dan verwacht. Daarom gaan we ons aanbod uitbreiden”, vervolgt Van Buuren. “Sommige mensen namen ook het gele boekje van hun partner mee. Maar je kunt niet voor iemand anders de registratie ophalen. Je moet zelf met je gele boekje, je registratiekaart en een identificatiebewijs langskomen. De coronavaccinatie moet persoonlijk gekregen zijn bij de GGD.”

Stempel

In het gele boekje komt een registratie met datum, vaccinatienaam en batchnummer, en stempel van de GGD. Van Buuren: “Geen stickertje, want die zijn specifiek van de betreffende batch en niet meer beschikbaar.” Voor coronavaccinaties die door huisartsen, ziekenhuizen of zorginstellingen zijn gegeven, kunnen mensen niet bij de GGD terecht. Voor registratie dient men drie documenten mee te nemen. Allereerst het gele vaccinatieboekje. Wie nog geen boekje heeft of het kwijt is, moet zelf een nieuwe bestellen via www.mijnvaccinatieboekje.nl. GGD IJsselland verkoopt geen boekjes. Het tweede document is de registratiekaart van de vaccinatie(s). Wie deze kwijt is, kan bellen met de coronalijn: (088) 443 03 70. Ze krijgen dan een nieuwe registratiekaart toegestuurd. Als derde is het vereist een identificatiebewijs te tonen (paspoort, rijbewijs, ID-kaart).

Openingstijden

De openingstijden van de vaccinatielocaties in Hardenberg, Zwolle, Deventer zijn van 08.00 tot 20.00 uur. In Kampen en Dalfsen kan men van 09.00 tot 16.30 uur terecht. De adressen van de locaties zijn te vinden op de website van GGD IJsselland. Mensen die al een eerste prik hebben gehad en nog voor een tweede naar een locatie van GGD IJsselland komen, kunnen op dat moment ook nog de registratie van de eerste vaccinatie krijgen. Deze moet wel door een GGD zijn gegeven. Daarvoor is het noodzakelijk om het registratiebewijs van die vaccinatie mee te nemen.

Fraudebestendig

De registratiekaart coronavaccinatie die men op de vaccinatielocatie krijgt, heeft geen status als officieel vaccinatiebewijs. Het ministerie van VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld. Het gele vaccinatieboekje voldoet niet aan deze eisen en heeft geen status als officieel vaccinatiebewijs in het kader van de coronavaccinaties vanuit de Rijksoverheid, ook niet als men de registratiekaart erin stopt. Dit is wat Rijksoverheid daarover zegt.

Reizigers

Wie op reis gaat en zich goed wil voorbereiden kijkt op www.wijsopreis.nl.