heeft u zelf nieuws of tips?

4 juni 2019 | Erik-Jan Berends

Gemeente Olst-Wijhe verbiedt het oplaten van ballonnen

De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft op 3 juni besloten het oplaten van alle soorten ballonnen te verbieden in de Algemene plaatselijke verordening (APV). Al eerder besloot de raad het oplaten van de zogenaamde wensballonnen te verbieden in verband met brandgevaar. Nu geldt het verbod dus voor alle ballonnen.

“Opgelaten ballonnen die in de natuur terechtkomen, brengen ernstige schade toe aan dieren, natuur en milieu. Ballonnen breken niet af en dieren kunnen de resten aanzien voor voedsel. Als ze de resten opeten, raken hun magen verstopt. De linten die soms aan ballonnen hangen kunnen dieren verwonden of erger als zij hierin verstrikt raken”, motiveert de gemeente het besluit.

Burgemeester Ton Strien: “Helaas zien we nog regelmatig zwerfafval. Er zijn mooie initiatieven in onze kernen om zwerfafval op te ruimen. Dat juichen we toe. We moeten geen afval op straat of in de natuur achter willen laten, niet in Olst-Wijhe … maar ook elders niet. Ballonnen komen ergens terecht, in het plantsoen, het weiland of in het water. Dat is schadelijk voor de natuur en de dieren. Dat wil toch niemand …? Ik heb het vroeger natuurlijk zelf ook gedaan, maar het is niet meer van deze tijd. Daarom ben ik blij dat de raad nu besloten heeft om het oplaten van ballonnen niet langer toe te staan.”