heeft u zelf nieuws of tips?

20 december 2018 | Erik-Jan Berends

Gemeente Olst-Wijhe stelt BOCK-ballen ter beschikking voor carbidschutters

Carbidschieten is een traditie is deze regio. Het mag ook al wat eerder dan vuurwerk afsteken. Carbidschutters kunnen zich op Oudejaarsdag vanaf 10.00 uur uitleven tot 1 januari 2.00 uur.

Vuurwerk afsteken mag op Oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot Nieuwjaarsdag 2.00 uur. Veiligheid is zowel bij carbidschieten als vuurwerk erg belangrijk. Veel (ernstige) ongelukken bij carbidschieten gebeuren door het gebruik van een deksel. Daarom stelt de gemeente Olst-Wijhe in samenwerking met de Veiligheidsregio IJsselland BOCK-ballen ter beschikking. Men kan deze afhalen tijdens openingstijden bij de balies in het gemeentehuis en in het Holstohus.

“Een BOCK is een Bewust Oplettende Carbid-Knaller”, legt de gemeente uit, “en op de hoogte van de volgende vijf tips voor veilig carbidschieten en handelt daar ook naar”:

  1. Bereid je goed voor. Informeer tijdig bij de gemeente naar de voorwaarden voor het carbid schieten.
  2. Bescherm jezelf. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
  3. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus in goed staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic (BOCK-) bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus, na het ontsteken niet achteruit kan schieten.
  4. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is
  5. Zorg voor EHBO. Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen, mocht er toch iets verkeerd gaan.

De regels over het afsteken van vuurwerk zijn landelijk vastgestelde regels. De regels over carbid schieten zijn lokaal vastgesteld en staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Sinds vorig jaar handhaven de BOA’s op de naleving van de APV. Ze zijn door het Openbaar Ministerie aangewezen om bij overtredingen te mogen doorverwijzen naar HALT. Op Oudejaarsdag gaan de BOA’s en de politie op pad.

 

 


Foto's