heeft u zelf nieuws of tips?

28 mei 2019 | Erik-Jan Berends

Gemeente Olst-Wijhe maakt voorlopige verkiezingsuitslag bekend

De verkiezingen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement zijn op 23 mei 2019 gehouden. In de gemeente Olst-Wijhe brachten in totaal 6334 kiezers hun stem uit voor het Europees Parlement.

Twintig stemmen waren blanco of ongeldig. Het opkomstpercentage is 44 procent. In 2014 was dat percentage 38,9 procent. CDA – Europese Volkspartij kreeg de meeste stemmen in Olst-Wijhe. In totaal stemden 1453 inwoners op deze partij, gevolgd door PvdA/Europese Sociaaldemocraten met 1432 stemmen. VVD (873 stemmen) en GroenLinks (674 stemmen) volgen daarna.

De voorlopige uitslag op kandidaatniveau staat op www.olst-wijhe.nl. Op dinsdag 28 mei is er een openbare zitting van het hoofdstembureau in Zwolle waarin de uitslag wordt vastgesteld. De Kiesraad maakt de definitieve uitslag bekend op 4 juni.

In Olst-Wijhe konden de kiezers bij veertien stembureaus hun stem uitbrengen, op traditionele wijze met het rode potlood. De stemmen zijn na sluiting van alle stembureaus geteld op partijniveau. De voorzitters van de stembureaus hebben de cijfers doorgegeven aan het gemeentelijk stembureau.